26.8 C
Skopje
Wednesday, June 16, 2021

Како да разликувате АЛЕРГИЈА од КОРОНА ВИРУС: Има разлика во овие симптоми!

Најчитани вести

Главните причини за овој проблем се различни биолошки честички кои се пренесуваат преку воздухот и со тоа стануваат главни причини за респираторни заболувања. Најсилниот природен алерген и главниот предизвикувач на алергиски болести е дефинитивно поленот. Треба да се нагласи дека зрната од полен, поради нивната големина, немаат можност да навлезат длабоко во дишните патишта, но стануваат причина за проблеми што се типични за алергиски ринитис.

Со своите алергени својства, тие делуваат на носната празнина, очите и носот. За среќа, алергиите на аероалергени се појавуваат периодично, најмногу за време на цветањето на одредени растенија. Многу зависи од географско-климатската област и од вегетациската покривка. Одредени алергени растенија се карактеристични за одредени области, а метеоролошките фактори имаат значително влијание врз атмосферската концентрација на поленот. Исто така, појавата на симптомите на алергиска реакција зависи од степенот на алергија на полен и неговата концентрација во воздухот.

Алергијата е, генерално кажано, изменета реакција на организмот на странски супстанции, т.е. алергени. Антителата во нашето тело кои се одговорни за појава на алергиска реакција спаѓаат во групата на имуноглобулин Е (IgE).

При ниски концентрации на полен, само високо чувствителните лица ќе имаат симптоми, најчувствителните лица ќе имаат симптоми на умерено ниво, додека при високо и многу високо ниво на концентрација на полен, сите чувствителни на полен ќе развијат симптоми на алергиска реакција.

Познавањето на динамиката на честичките од полен е еден од најважните фактори за спречување на појава на симптоми.

Алергенскиот полен има помалку од сто растенија ширум светот, а главниот извор во градовите се дрвенести растенија. За да поседува алергиски потенцијал, растението мора да исполнува одредени услови, како што се дистрибуција, производство на полен во големи количини, опрашување од ветер и содржина на алергени соединенија во честички од полен кои предизвикуваат алергиска реакција при контакт со мукозната мембрана.

Како да се разликуваат симптомите на алергија на полен од симптомите на коронавирус, настинка и грип? Погледнете ја табелата!

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести