21.8 C
Skopje
Wednesday, July 6, 2022

Како да знаеме дали нашиот имунитет е подготвен да се одбрани од вирусот?

Најчитани вести

Сите одбранбени клетки во телото се познати како леукоцити или бели крвни клетки. Обично, кај здрави луѓе, има 4-9 милијарди бели крвни зрнца во еден литар крв. Имунитетот е ослабен кога бројот на бели крвни клетки е помал од 3 милијарди.

Ако бројот на леукоцити се зголеми над 10 милијарди, знаеме дека инфекцијата е развиена и дека телото започна да произведува поголем број на бели крвни клетки со цел да се забрза елиминацијата на лошите бактерии кои ја предизвикаа инфекцијата. Во случај кога бројот на леукоцити е исклучително висок, телото може да страда од автоимуни болести како што се астма, ревматоиден артритис, леукемија, итн.

Како што можете да видите, нашиот имунолошки систем не треба да биде премногу активен, но не е добар дури и кога не е доволно активен.

Веројатно овие денови, ако ја следевте приказната за антитела и инфекција со Ковид 19, имавте можност да ја слушнете приказната дека во нашето тело има два имунолошки системи, две линии на одбрана.

1) Вродениот имунитет е прва линија на одбрана и е составен од посебен вид бели крвни клетки.

2) Стекнатиот имунитет е втора линија на одбрана и се состои од два други типа на бели крвни клетки наречени Т и Б клетки.

Како течеше битката?
Кога странска супстанција, како што е вирус или бактерија, го нападне нашето тело, се активира првата линија на одбрана на телото. Одбранбените ќелии дејствуваат како патролна полиција со две главни функции:

1) Тие уништуваат штетни вируси и бактерии кои го напаѓаат нашето тело.

2) Тие ги информираат одбранбените клетки за стекнатиот имунитет дека вируси или бактерии го нападнале нашиот организам.

Како резултат, телото започнува производство на антитела за кои е задолжен стекнатиот имунитет.

Ако бројот на вируси и бактерии е преголем, тој ги надминува можностите на првата линија на одбрана, а потоа на сцената влегуваат клетките од втората линија на одбрана, кои преземаат многу задачи, вклучувајќи отстранување непријатели и складирање информации за нив.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com