20.8 C
Skopje
Friday, June 18, 2021

КАДЕ ЖИВЕАТ НАЈСРЕЌНИТЕ ЛУЃЕ НА СВЕТОТ? Откријте на кое место од листата на „среќни држави“ се наоѓа Македонија

Најчитани вести

Четврта година по ред, Финска го зазема првото место како најсреќна земја во Светот, пред Данска, Швајцарија и Исланд, додека Македонија е на 94. место, според објавениот индекс на среќа, кој рангира 150 земји.

Класификацијата поддржана од Обединетите нации е објавена од 2012 година и користи анкети на Galup, според кои жителите треба да го изразат своето субјективно чувство на благосостојба, а овие одговори потоа се прецизираат со БДП и солидарност, индивидуални индикатори за слобода и корупција, скала до десет, пренесува агенцијата Франс Прес. Оценките се утврдуваат според официјалната листа на 150 земји.

Македонија на 94-то место според скалата на среќата. Во регионот, Словенија е на 29-то место, следена е Србија на 48-то место, Хрватска на 60-то место, БиХ на 64-то место, Црна Гора на 70-то место, Бугарија на 78-то место и Албанија на 94-то место.

Германија е на 13-то место, Канада на 14-то, Велика Британија на 17-то, САД на 19-то, Франција на 21-то, Бразил на 35-то, Јапонија на 56-то, Русија на 76-та и Кина на 84-то, според официјалната листа на околу 150 земји.

Најмалку среќна земја на планетата е Авганистан

Индија е голема светска сила со најлоша позиција, и се наоѓа на незавидно 139-то место.

Според ранг-листата, најмалку среќна земја на планетата е Авганистан со резултат 2,25, пред Зимбабве, Руанда, Боцвана и Лесото.

Споредувајќи ги податоците од 2020 година со претходните години за да се утврди влијанието на панемијата на коронавирусите, авторите на студијата забележаа значително „зголемена фреквенција на негативни емоции во околу една третина од земјите“.

Сепак, во 22 земји, тој показател беше позитивен, и според еден од коавторите на студијата, Џон Халивел, изненадува тоа што во просек немаше пад на чувството на благосостојба кога луѓето го проценуваа сопствениот живот .

Тој рече дека можно објаснување е дека луѓето ја гледаат ковид 19 како вообичаена закана што доаѓа однадвор и делува низ целиот свет и која носи поголемо чувство на солидарност и емпатија.

И покрај долгите зими и угледот на нивните жители да бидат осамени, нордиските земји имаат многу висок стандард на живеење, добро функционираат јавни услуги, многу природа, шуми и езера и се многу добро оценети кога станува збор за солидарност и борба против сиромаштијата и сите видови.нееднаквост.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести