27.8 C
Skopje
Saturday, July 24, 2021

И Honda станува чисто електрична марка до 2040 година

Најчитани вести

… a десет години потоа и јаглеродно неутрална

Најновите вести од јапонската компанија доаѓаат од прес-конференцијата на инаугурацијата на новиот глобален извршен директор, Тошихиро Мибе, одржана на 23 април.

Суштината на презентацијата е потенцирање на иднината во која, ако работите одат според планот, возилата на Honda ќе бидат чисто електрични до 2040 година. Секако, Honda не е првата компанија со ваков план, слични цели имаат и други производители на автомобили, но вреди да се напомене овој случај бидејќи не е специфично поврзан со регионот. Временските рамки за реализација на плановите варираат од Европа, преку Северна Америка, до Кина и Јапонија, но сите тие имплицираат дека автомобилите на Honda ќе бидат чисти електрични за 19 години.

Така, во САД, Honda има стратешко партнерство со General Motors и планира целосно да ја искористи соработката преку развој на батерии Ultium. Во Јапонија ќе се посвети поголемо внимание на превозот и малите градски возила како што е Honda е, а да не зборуваме за развој на брз систем за замена на батерии за мотоцикли и скутери. Во сите области, понатамошно истражување и развој во областа на водородни горивни ќелии, исто така, ќе игра важна улога.

Кога станува збор за водородoт, треба да се каже дека тој е значаен фактор во другите цели на Honda, кои се остварливи со малку повеќе напор. Компанијата планира да биде јаглеродно неутрална до 2050 година, и не само по прашање на производите. Постои иницијатива за отстранување на јаглеродот од сите нивоа, од производство до корпоративно функционирање. Целта е многу амбициозна, токму затоа што портфолиото на Honda во голема мера се шири надвор од самата автомобилска индустрија.

Јапонската компанија истражува и широк спектар на јаглерод-неутрални горива и го усовршува процесот на рециклирање. Огромни 46,3 милијарди долари ќе бидат инвестирани во изнаоѓање решение за сите овие проблеми. Сето ова значи дека Јапонците се многу сериозни во она што го велат.

Се на се интересна иднина за Honda.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести