32.8 C
Skopje
Friday, July 1, 2022

Италија: Се повеќе дипломци ја напуштаат државата

Најчитани вести

Младите Италијанци со универзитетски дипломи се повеќе ја напуштаат земјата – во 2018 година 29.000 или шест проценти повеќе отколку во претходната година, соопшти Националниот понеделник за статистика (ИСТАТ).
Во изминатите пет години, во однос на претходниот период, 45 проценти повеќе млади Италијанци со дипломи тргнаа во потрага по подобар живот, додава ИСТАТ.
Вкупно 182.000 италијански дипломирани студенти ја напуштија земјата за десет години, според истиот извор.
„Повторната емиграција на италијански државјани е делумно поради потешкотиите на италијанскиот пазар на трудот, особено за младите луѓе и жените”, оценува институтот.
„Веројатно генерациите родени и израснати во средина на ера на глобализација имаат различен пристап според кој на најквалификувани млади им е полесно да го инвестираат својот талент во странска земја каде имаат повеќе можности да градат кариера и да имаат поголема плата”, додава ИСТАТ.
„Повторната емиграција на италијански државјани е делумно поради потешкотиите на италијанскиот пазар на трудот, особено за младите луѓе и жените”, оценува институтот.
„Веројатно генерациите родени и израснати во средина на ера на глобализација имаат различен пристап според кој на најквалификувани млади им е полесно да го инвестираат својот талент во странска земја каде имаат повеќе можности да градат кариера и да имаат поголема плата”, додава ИСТАТ.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com