22.8 C
Skopje
Saturday, July 31, 2021

Исхрана која го подобрува ПАМТЕЊЕТО: Експертите откриваат како ПОДОБРО да ви работи мозокот дури и кога ќе остарите!

Најчитани вести

Дали некогаш ви паднало на памет дека диетата може да влијае на подобрување на помнењето?

Губењето на меморијата може да се случи на која било возраст, но сепак е познато дека постарите луѓе често имаат проблем со посиромашна меморија и заборавање.

Медитеранската диета често се поврзува со долг живот, здравје на дигестивниот тракт, па дури и расположение.

Според студијата објавена во списанието Експериментална геронтологија, медитеранската диета влијае и на когнитивната функција на мозокот, односно меморијата.

Друга студија спроведена на Универзитетот во Единбург во Шкотска покажа дека постои поврзаност помеѓу навиките во исхраната, начинот на размислување и здравјето на мозокот кај постарите луѓе. Во истражувањето учествувале повеќе од 500 луѓе постари од 79 години кои немале никакви болести (како деменција и слично). Тие одговориле на прашања поврзани со нивната исхрана, а 358 од нив биле и на магнетна резонанца за да можат истражувачите да ја утврдат нивната структура на мозокот.

Научниците открија дека придржувањето кон одредена диета може и влијае на острината на умот. Една од истражувачите, Џејн Корли, укажува на најсилните фактори поврзани со когнитивната функција во мозокот: „Зелениот зеленчук и црвеното месо се два клучни елементи кои придонесуваат за придобивките од медитеранската диета“.

Таа исто така истакнува дека ова истражување не покажало поврзаност помеѓу здравјето на мозокот и исхраната, што значи дека диетата нема никакво влијание врз структурата на мозокот. Врската што ја утврдија истражувачите е онаа што постои помеѓу начинот на исхрана и меморијата, односно когнитивната функција.

Оваа диета, покрај црвено месо и зелен лиснат зеленчук, вклучува внес на свежо овошје, како и многу здрави масти и извори на протеини без маснотии.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести