21.8 C
Skopje
Wednesday, May 25, 2022

Истражување на Оксфорд: И лесните случаи на ковид може да доведат до проблеми со помнењето

Најчитани вести

Когнитивните проблеми кои влијаат на способноста за концентрирање, заедно со заборавот и заморот, се одлики на долгорочниот ковид – состојба која влијае на некои по првичната инфекција.

Сè уште не е утврдено колку проблеми со вниманието би можеле да бидат широко распространети по инфекцијата со коронавирус.

Во студијата, учесниците кои претходно биле позитивни на коронавирус, но не пријавиле други вообичаени симптоми на долготраен ковид, биле замолени да учествуваат во тестовите за меморија и когнитивни способности.

Истражувачите откриле дека учесниците биле значително полоши во потсетувањето на личните искуства, познати како епизодна меморија, до шест месеци по инфекцијата.

Тие, исто така, имале поголем пад на способноста за внимание од неинфицираните поединци до девет месеци по инфекцијата.

„Она што изненадува е дека, иако нашите испитаници кои го победија Ковид-19 ги ​​немаа вообичаените симптоми на болеста за време на тестирањето, тие имаа нарушено внимание и меморија“, рече д-р. Сиџија Жао од Катедрата за експериментална психологија на Универзитетот Оксфорд.

„Нашите наоди откриваат дека кај луѓето хроничните когнитивни последици може да траат со месеци.“

Истражувачите рекоа дека студијата открила дека епизодната меморија и способноста за концентрирање генерално се враќаат во нормала по шест , односно девет месеци.

Учесниците исто така покажале добри резултати во тестовите за другите когнитивни способности, вклучително и работната меморија и планирање.

Студијата опфатила 136 учесници.

Стивен Бургес од Одделот за биостатистика на МРЦ на Универзитетот во Кембриџ рече дека иако бројот на испитаници е мал, „разликите меѓу групите со Ковид и не-Ковид во однос на неколку специфични когнитивни особини анализирани во оваа студија беа впечатливи“.

„И покрај ограничувањата на нерандомизираните истражувања, се чини малку веројатно дека овие резултати можат да се објаснат со системски разлики меѓу групите кои не се поврзани со ковид.“

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com