17.8 C
Skopje
Thursday, September 23, 2021

Има дури 7 различни бои на очите: веројатно претпоставувате која е најчестата, но која е најретката боја?

Најчитани вести

Научниците открија дека одамна, кога сите живееле во топла клима, каде што било сончево цела година, сите имале кафени очи. Темните ириси дури можат да ги заштитат очите од оштетување од ултравиолетово зрачење и силна сончева светлина, што е вистински дар на природата. Меѓутоа, како што луѓето се движеа кон север, штетата од сонцето веќе не беше голем проблем, а бојата на очите стана полесна.Така се родија сините очи!

Кои се процентите на бојата на очите ширум светот? Според Светскиот атлас, бојата на очите обично се рефлектира во овие проценти:

Кафени очи

Помеѓу 55 и 79 проценти од луѓето ширум светот имаат кафени очи. Кафеавата е најчестата боја на очите. Темно кафените очи се најчести во Африка, Источна Азија и Југоисточна Азија. Светло-кафеави очи се наоѓаат во Западна Азија, Америка и Европа.

Сини очи

Помеѓу 8 и 10 проценти од луѓето ширум светот имаат сини очи. Сините очи се најчести во Европа, особено во Скандинавија. Луѓето со сини очи имаат генетска мутација што предизвикува нивните очи да произведуваат помалку меланин. Мутацијата првпат се појави кај личност која живееше во Европа пред околу 10 000 години. Оваа индивидуа е заеднички предок на сите луѓе со сини очи денес.

Зелени очи

Околу 2 проценти од луѓето имаат зелени очи. Зелените очи се најчести во северна, централна и западна Европа. Околу 16 проценти од луѓето со зелени очи имаат келтско и германско потекло. Ирисот содржи пигмент наречен липохром и само малку меланин.

Очи со боја на лешник

Околу 5 проценти од луѓето имаат ваков тип очи. Тие се ретки, но можат да се сретнат низ целиот свет, особено во Европа и САД. Хазел е светло-кафеава или жолтеникаво-кафеава боја со златни, зелени и кафеави дамки во средината. Луѓето со лешник боја очи имаат скоро меланин како оние со кафени очи, но најмногу околу работ на ирисот наместо во центарот. Околу 5 проценти од луѓето ширум светот ја имаат оваа ретка боја на очите. Килибарот има златно жолта или бакарна боја без златни, зелени или кафени дамки.

 | Autor: shutterstock

Сиви очи се многу ретки. Помалку од 1 процент од луѓето имаат сиви очи. Сивите очи се најчести во северна и источна Европа. Научниците сметаат дека сивите очи имаат дури и помалку меланин од сините очи. Сивите очи ја пренесуваат светлината поинаку, што ги прави бледи.

 | Autor: Shutterstock

Очи со различни бои Ако имате хетерохромија, целиот или дел од вашиот ирис има различна боја од другиот. Оваа состојба е забележана кај помалку од 1 процент од луѓето, но често се забележува кај кучињата. Ова може да биде резултат на генетско наследство, развојни проблеми или повреди на окото.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com