26.8 C
Skopje
Wednesday, June 16, 2021

Изложба и книга на проф.др. Исмаил Ахмеди во центарот на вниманието на Шарика Шарџа – Меѓународен фестивал за културно наследство на ОАЕ

Најчитани вести

Во рамките на соработката помеѓу Амбасадата на РСМ во Обединетите Арапски Емирати-Абу Даби и Институтот за културно наследство се одржи свеченото отворање на изложбата на арапски ракописи во Северна Македонија.

Ексклузивна и прва изложба од ваков вид специјално подготвена од добро познатиот професор со меѓународно академско реноме од Кичево, професор д-р Исмаил Ахмеди. Неговата изложба се најде на централното место на просторот на 18-тиот фестивал на културното наследство Шарика – Шарџа (20 март, 18 април 2021 година) под мотото „Културното наследство нè обединува“.

Како дел од фестивалот на 7 април 2021 година, беше промовирана книгата на професорот д-р Исмаил Ахмеди како резултат на неговата научна работа: „Арапската и исламската култура во Северна Македонија и Косово помеѓу XV-XVIII век“.

Во рамките на истата научна академија, се промовираше и заедничката книга на проф.др. Месуд Идриз и Мухамед Али, односно збирка од неколку статии и истражувања објавени под еден наслов на книга и фокусирани на арапското културно наследство во Југоисточна Европа, како и каталогот на верските водачи на Балканот по 19 век.

Двајцата професори престојуваат во ОАЕ и се редовни професори во реномираниот Универзитет на Шарџа, во делот на исламска цивилизација и меѓународни односи.

Од објективни причини, проф. Исмаил Ахмеди немаше можност да присуствува на овој централен настан. Затоа, проф. д-р Мухамед Али, исто така, ја презентираше книгата на проф. Д-р Исмаил Ахмед, презентација што предизвика посебен интерес кај присутните и пошироко од медиумите присутни на овој научен настан.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести