18.8 C
Skopje
Sunday, August 14, 2022

Игри со глад: Зголемувањето на телесната тежина е навистина лесно после диета, еве како да го спречите тоа!

Најчитани вести

Истражувањето спроведено на диети покажува дека повеќето луѓе, по диета, ќе повратат дел – ако не и повеќето – од килограмите што ги изгубиле.

Меѓу многуте причини за појавата луѓето да губат телесната тежина наскоро по диетата, на Интернет има објаснувања дека тоа е затоа што диетата трајно го уништува метаболизмот. Но, и покрај тоа што вели дека диетата го забавува вашиот метаболизам, тоа исто така го подобрува, и тоа на многу позитивни начини.

За што станува збор, објасни Science Alert.

Метаболичка стапка
Кога зборуваме за метаболизам, обично мислиме на брзината на метаболизмот. Колку сме поактивни, толку повеќе калории согоруваме. И за да изгубите тежина со диета, треба да внесете помалку калории отколку што потрошите, сè за да го принудите вашето тело да ги користи своите резерви на енергија – како маснотии – за да го надополни недостатокот. Како резултат, вашиот метаболизам исто така ќе се промени.

Тука влегува математиката за спречување на загуба на енергија, барем од перспектива на вашето тело.

Губењето на чистото ткиво (мускул) за време на диета, кое согорува околу 15-25 калории на килограм секој ден, ја намалува стапката на метаболизам во мирување, што значи дека ви требаат помалку калории отколку порано. Телото исто така намерно го забавува метаболизмот за да заштеди резерви на енергија и да го намали слабеењето.

Кога телото ќе почувствува дека ги исцрпило резервите на маснотии, тој започнува адаптивна термогенеза, процес што дополнително го намалува метаболизмот во мирување – и може да го запре слабеењето и покрај строгата диета.

“Најголемиот губитник”
Адаптивната термогенеза може да започне во рок од три дена по започнувањето на диетата. Затоа, совет е да се продолжи диетата со исто темпо, без оглед на фактот дека тежината повеќе не паѓа.

Написот во Science Alert понатаму се однесува на ефектот на адаптивната термогенеза од студијата објавена во 2016 година, во која се проучувани поранешни натпреварувачи на американското реално шоу „Најголемиот губитник“.

Учесниците покажаа дека имаат значителен пад на метаболичката стапка дури и неколку години по првичното слабеење. Учесниците мораа да внесат до 500 калории помалку дневно отколку што се очекуваше за да се справат со таквиот забавен метаболизам.

Други студии исто така покажаа забавување на метаболизмот со губење на тежината, но со значително помали падови (околу 100 калории помалку дневно за одржување на телесната тежина).

Кој останува со бавен метаболизам на долг рок?
Истражувањата покажуваат дека повеќето адаптивни термогенеза се јавуваат за време на самата диета како привремен одговор на слабеење. Досега нема дефинитивни докази за поддршка на идејата дека метаболизмот останува забавен на долг рок (подолго од една година по диетата).

На метаболичката стапка може да влијаат многу фактори кои варираат од личност до личност, па промените во неа по диетата може да варираат меѓу луѓето. Некои студии покажуваат дека најголем пад на метаболичката стапка има кај оние луѓе кои првично имале побрз метаболизам.

Преценувањето на метаболизмот на почетокот на диетата или грешките во предвидување на стапката на метаболизам по слабеењето, исто така може да влијаат на резултатите од студијата.

Намалувањето на метаболичката стапка е само една промена што се случува со губење на тежината.

Масните клетки не исчезнуваат
Кога губиме тежина, главната промена што ја гледаме е намалување на телесните масти. Ова намалување е всушност намалување на масните клетки, кои всушност – не исчезнуваат. Тие се намалуваат, резервите на гориво во организмот се исцрпуваат и ова предизвикува пад на хормонот лептин.

Обично лептинот го инхибира апетитот и ја зголемува стапката на метаболизам – но кога нивото на лептин опаѓа, метаболизмот се забавува и гладот ​​се зголемува.

Цревата исто така ослободуваат помалку инкретин (хормон кој го регулира апетитот) кога ќе изгубиме тежина, што може да земе време надвор од диетата. Помалку лептин и помалку инкретин можат да не направат погладни и да доведат до прекумерно внесување храна.

Намалувањето на масните клетки ги прави исто така способни ефикасно да ја внесат глукозата и да складираат маснотии за да помогнат во враќањето на изгубеното гориво. Вашето тело создава и повеќе масни клетки за да можете да сочувате повеќе маснотии во иднина за подобро да се справите со оваа криза со „калории“, со „глад“ следниот пат кога ќе се случи.

Еве зошто сето тоа е корисно за нас
Но, колку и да звучи контрадикторно, сите овие промени всушност резултираат во поефикасен и на крај поздрав метаболизам.

На пример, клетките со пониски маснотии се подобри за нашето здравје, бидејќи презадуваните „болни“ масни клетки не работат добро во справувањето со вишокот шеќер и маснотии. Ова може да доведе до високо ниво на шеќер во крвта и маснотии, зголемувајќи го ризикот од отпорност на инсулин, дијабетес и кардиоваскуларни болести.

Значи, диетата технички не го уништува вашиот метаболизам, туку го подобрува помагајќи му да работи подобро.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com