36.8 C
Skopje
Tuesday, August 3, 2021

Зошто промената на навиките е понекогаш толку тешка?

Најчитани вести

Сите, веројатно повеќе од еднаш, во животот, донесовме некоја одлука. На некои одлуки им се држевме цврсто, на други наскоро им подлегнавме. Промена на навики и придржување кон некои одлуки е всушност многу тешка работа, особено за некои луѓе кои сакаат рутина и тешко прифаќаат промени. Сепак, токму преку овие придржувања и промени покажуваме колку сме силни однатре. И кога сме во мирување, нашиот мозок троши енергија, а со тоа и многу повеќе кога правиме нешто.

Без разлика дали ќе одлучите да ја смените работата или нова диета што сè уште не сте ја испробале, или некоја нова вештина или учење на нов јазик – сето тоа бара нова количина енергија во мозокот и развој на нови патишта.

Ова е местото каде што доаѓаме до двата патишта што ги следи вашиот мозок:

Енергијата инвестирана во нови работи се карактеризира како напор. Честопати со тој напор, луѓето се откажуваат од своите цели, го толкуваат напорот како нешто лошо (дека не ги направиле работите како што треба) и тука почнува да се намалува мотивацијата. Сепак, ова треба да биде упатство за движење напред.

Покрај тоа, секогаш бидете сигурни дека сте одморени и дека спиете, бидејќи стресот е првиот показател на напорот, а тој е штетен и за здравјето и за мозокот.

На мозокот понекогаш му е тешко да ги прифати нашите одлуки и промени. Со тоа, се обидува да заштеди енергија. Овие се всушност неколку критични денови кои треба само да се издржат. Враќањето на старите навики е само идеја дека можеби едноставно не го сакате доволно тоа „нешто“ или ви недостасува волја.

Секоја промена е тешка, но со добра волја и желба дава неверојатно чувство на стабилност, сигурност, среќа и позитивност. Секогаш е потешко да се создадат и одржат добри навики отколку лошите. Одвојте време за секој чекор и бидете подготвени за долго патување поплочено со безброј непредвидливи околности и падови. Но, со силна волја, сè е можно и тоа е она што резултира со многу добро чувство – ментално и емоционално.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести