-4.2 C
Skopje
Wednesday, December 1, 2021

Зошто морето е всушност сино? Професор го објаснува овој светски феномен на кој ретко кој обрнува внимание

Најчитани вести

Во моментов повеќе сонуваме за патувања и одмори. Едвај чекаме конечно да се одмориме на плажа

Колку би било убаво повторно да го почувствувате песокот под нозете, а потоа да се разладите во морето? Но, зошто морето е всушност сино?

Понекогаш е бурно и сиво, понекогаш зелено како наклонето езерце. Плажите од соништата на Јужниот Пацифик често се наоѓаат во тиркизни води. Сепак, најчесто морето ни е претставено во темно сина боја. Како настанала човечката перцепција за бојата на морето? Зошто океанот претежно ни изгледа сино?

„Многу луѓе мислат дека морето е сино затоа што небото е сино и се рефлектира од вода. За жал, не е толку едноставно“, објаснува проф. Тобијас Кампфрат, професор по експериментална физика на Слободниот универзитет во Берлин. Па, зошто тогаш е сино? Според Кампфрат, ова главно е поврзано со степенот до кој молекулите на водата реагираат на светлосното зрачење.

Професор објаснува зошто морето е сино

„Штом сончевите зраци навлезат во морската вода, се случуваат два процеси истовремено: Од една страна, водата ја апсорбира светлината. Од друга страна, молекулите на водата ја расфрлаат во сите правци и така може да стигне до нашите очи “, објаснува Кампфрат. Овие два процеса гарантираат дека дифузната светлина содржи повеќе компоненти на сина отколку црвена боја.

Од една страна, ова се должи на фактот дека црвената светлина е посилно апсорбирана од сината. „Ова овозможува сината светлина да навлезе подлабоко во водата и да се распрсне кај нас со повеќе молекули на вода“, вели Кампфрат. Покрај тоа, поради нејзината пократка бранова должина, сината светлина е многу посилно расфрлана од црвената, која има многу подолга бранова должина. Така се случува морето да ни изгледа сино.

Според Кампфрат, постои друга причина за интензивната перцепција на сината боја, покрај зрачењето на светлината врз водата – имено, самото човечко око. „Нашиот визуелен орган е многу почувствителен на сино и зелено зрачење отколку на црвено. Затоа многу подобро го препознаваме синиот или зелениот спектар на бои “, објаснува Кампфрат.

Бојата на морето може да се промени од повеќе причини

Но, сега сите знаеме дека за жал морето не е секогаш светло и сино. На сите ни е позната сивата до кафеава слика што Балтичкото Море ја дава во лоши временски услови. А понекогаш морето е многу зелено. Професор Кампфрат објаснува: „Условите за осветлување што се опишани важат пред сè кога морето е чисто и длабоко. Се разбира, може да има околу 15 околности под кои се менува нашата перцепција за бојата. “

На пример, со голем дел од растенија и планктони кои лачат зелена супстанца хлорофил, морето се перцепира како позелено. Од друга страна, калта и тешкото време можат да направат морето да изгледа сиво и кафеаво. Додека белото песочно дно прави водите на Карибите да изгледаат посветли.

Понекогаш, кога уделот на микроорганизми, алги и ракови од солена вода, кои произведуваат црвена супстанција бета-каротен, е многу висок во водниот организам, тој може да изгледа и црвеникав или розов, што често доведува до натприродни слики на розови реки и езера. Бојата на морето во никој случај не е само „сина“, туку многу променлива и зависи од бројни фактори.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com