23.8 C
Skopje
Saturday, June 19, 2021

ЗБОРУВАШЕ НА НЕРАЗБИРЛИВ ЈАЗИК И ТВРДЕШЕ ЧУДНИ РАБОТИ: Јофар Ворин – изгубениот странец со својата необична приказна за патување низ времето!

Најчитани вести

Во изданието на британскиот журнал „Атенеум“ на 5 април 1851 година се споменува необична приказна за патување низ времето за изгубен странец по име „Јофар Ворин“ (наречен „Јозеф Ворин“), кој беше пронајден како дезориентирано талка во мало село во близина на Франкфурт, Германија. Немал идеја каде е или како стигнал таму. Заедно со неговиот лош германски, патникот зборувал и пишувал на два различни непознати јазика, кои ги нарекол лаксарски и Абрамијски.

Според Јофар Ворин, тој бил од земја наречена Лакарија, лоцирана во многу познат дел од светот наречен Сакрија, која е одделена од Европа со огромен океан. Тој тврдеше дека целта на неговото патување во Европа е да го бара неговиот долго изгубен брат, но претрпел бродолом на патувањето – точно таму каде што не знаел – ниту можел да ја следи својата рута на која било глобална мапа.

Јофар понатаму рекол дека неговата религија е христијанска по форма и доктрина и дека се нарекува испатијска. Тој покажа значителен дел од географското знаење што го наследил од неговата раса. Тој именувал пет големи делови на земјата Сакрија, Афлар, Астар, Ауслар и Еуплар.

Џон Тимбс пишуваше за Ворин во неговиот „Годишник на фактите за науката и уметноста“ од 1852 година, кој беше пофален за точноста и во други публикации во тоа време.

Дали човекот беше обичен измамник кој ги измами селаните во името на Јофар Ворин или беше навистина изгубен патник низ времето, кој дошол од толку чудно место, останува голема мистерија до ден-денес. Можеби времето навистина ќе покаже во што се крие мистеријата зад волшебната приказна за Јофар Ворин, и се надеваме дека еден ден ќе го дознаеме одговорот на „Што навистина се случило со изгубениот странец?“

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести