22.8 C
Skopje
Saturday, May 28, 2022

ЗАСТРАШУВАЧКО СОЗНАНИЕ НА ДОКТОРИTE: На луѓето кои биле врзани за кревет поради КОВИД-19 им се заканува СТРАШЕН проблем

Најчитани вести

Заздравувањето од Ковид-19 не чини да значи крај на борбата против оваа инфекција.

Имено, најновите откритија за последиците од инфекцијата со вирусот корона укажуваат дека дури една петтина од пациентите кои се опоравиле од ковид имаат поголема веројатност да развијат ментална болест или ментален проблем. Овие здравствени проблеми, објаснија научниците, обично се појавуваат во рок од три месеци од денот на инфекцијата.

Професор д-р Бранислав Филиповиќ, невропсихијатар, вели дека уште од првиот ден на пандемијата се знае дека корона вирусот има тенденција да го напаѓа централниот нервен систем, кој го губи чувството за вкус и мирис, но дека новото клиничко искуство покажува дека Ковид-19 може да има долгорочни последици, нервни структури:

– Некои студии наведуваат дека скоро две третини од пациентите постари од 70 години доживуваат цереброваскуларни нарушувања во форма на мозочен удар, мозочно крварење и воспаление на ѕидовите на крвните садови на централниот нервен систем. Покрај тоа, околу две петтини од пациентите кои биле подложени на Ковид-19 доживуваат промена во менталниот статус, поради неспецифично оштетување на мозокот.

Сепак, лекарите се загрижени за нешто друго.

– Скоро половина од луѓето кои биле ментално болни пред инфекцијата, покажале знаци на психоза поради SARS KoV-2, односно промена на нивниот став кон реалноста – вели професорот Филиповиќ.

Кај претходно ментално здравите, Ковид-19 предизвика појава на анксиозност, деменција и нарушувања на спиењето. Имено, дури петтина од луѓето на кои им била дијагностицирана позитивност на SARS KoV-2, помеѓу две недели и три месеци по инфекцијата, развиле некои од менталните нарушувања. Во исто време, ризикот од анксиозност е значително поголем кај лица на возраст под 60 години, а појавата на деменција и нарушувања на спиењето се регистрира почесто кај лица постари од 65 години.

Депресијата е една од последиците на инфекцијата со корона вирусот.

– Нарушување на расположението во форма на депресија се јавува кај скоро третина од пациентите со Ковид – докторот. – Жените се особено склони кон депресија, но оваа пандемија доведе до зголемување на бројот на мажи кои се соочуваат со истото.

Со цел да се утврди здравствената состојба на пациентот по закрепнување од Ковид, важни се скенери и магнетна резонанца.

– Со помош на скенер најчесто се дијагностицира свежо крварење во мозокот, кое се повлекува за терапија – вели професорот Филиповиќ. – Со помош на магнетна резонанса, воспалителните промени најмногу се забележуваат во белата маса и во некои делови на церебралниот кортекс, пред се на фронталниот лобус. Промените во централното бело прашање на малиот мозок понекогаш доведуваат до значителни промени во свеста во форма на делириум.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com