9.8 C
Skopje
Wednesday, December 7, 2022

Застој во употреба на Законот за јазиците

Најчитани вести

Дури две години по стапувањето во сила на Законот за употреба на јазиците, ниту една институција не е санкционирана за непочитување на двојазичноста, како што е предвидено со законските одредби. И покрај фактот дека помина една година од неговото основање, Инспекторатот, кој треба да го следи почитувањето на албанскиот јазик во централните и локалните институции, не ја извршува својата функција. Неспроведувањето на законот според албанската опозиција е доказ дека станува збор за највисоките функционери на Владата кои не сакаат да го заживеат инспекторат, бидејќи тие би биле првите кои би биле санкционирани од ова тело за непочитување на Законот за употреба на јазиците. Пратеникот Скендер Реџепи вели дека неспроведувањето на законот започнува од Собранието, токму таму каде што е усвоен./ Alsat-M

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести