21.8 C
Skopje
Tuesday, June 15, 2021

Засега Македонија никаде не се спомнува: Зошто Веља Невоља пуштил криминални пипци бо Црна Гора и Босна и Херцеговина?

Најчитани вести

Дали нашата држава не му е на дневен ред?

Веjко Беливук (36) ја филтрирал својата криминална група и соработници од другата страна на Дрина, каде покрај локалните криминалци, тој соработувал и со политичари и бизнисмени со цел да обезбеди уште поголем криминален пазар, засолниште, но и оружје од црниот пазар.

Уапсениот српски криминалец Беливук, наречен Вељa Невља, играше голема улога во „кланот Кавац“ од Црна Гора, со кој формираше силна соработка во последните неколку години. Беливук практично бил водач на белградскиот огранок на овој клан, чија основна дејност е дистрибуција на кокаин, а очигледно е дека и тој не сакал да запре тука, туку планирал да го спои со група предводена од Дарко Елез во Босна и Херцеговина да формираат еден, најопасниот клан во Србија и на Балканот.

Дека не планирал да остане „само“ во контакт со Елез и да ги пушти неговите криминални гранки да одат понатаму, во политичките и економските сегменти на оваа земја, потврдуваат наодите на „Блиц“, како и дека СИПА и МУП Република Српска спровеле паралелна истрага со колегите од Србија.

Истражувајќи ги трагите на парите, истражните органи дошле кај Аце Станичиќ, висок член на ДЕМОС од источниот дел на Српска, кој е и директор на државна компанија во тој дел. Тој е осомничен дека е еден од клучните луѓе во групата на Беливук. Планот на Вељa воопшто не ги изненадува криминолозите, кои за „Блиц“ изјавуваат дека соработката на организираните криминални групи во регионот, пред се со оние од Босна и Херцеговина и Црна Гора, се заснова на интерес, и дека тие успеваат да обезбедат голем број на соработката. „Придобивки“.

  • Со тоа се обезбедува поголем криминален пазар, го намалува ризикот од откривање со полесно заобиколување на контролите на полицијата, царината и другите државни органи на патиштата за шверц на наркотици, оружје, акцизна стока, мигранти итн., И избегнуваат кривична одговорност со брзо и лесно преминување на државната граница, тие стануваат недостапни за полицијата – вели за „Блиц“ Зоран Ѓурчевиќ од Универзитетот за криминалистичка полиција.

Според него, познанствата склопениво криминално опкружување им овозможуваат на членовите на организираните криминални групи можност лесно да најдат станови (засолништа), безбедни автомобили, фалсификувани патни исправи, но и честопати неопходна финансиска поддршка за криење.

  • Секако треба да се додаде дека поради големиот број оружја на црниот пазар, оставени од последните војни, многу е лесно да се добие оружје. Карактеристично за нашите организирани криминални групи е тоа што тие ги користат нашите граѓани кои привремено работат и живеат во земјите-членки на ЕУ за да ги сокријат и поддржат при извршување на криминални дела. Исто така, потребно е да се посочи фактот дека сторителите на злосторства од оваа област се познати како многу способни и сигурни во соработката, така што тие брзо и лесно воспоставуваат контакти и остваруваат зделки со организирани криминални групи од други делови на светот. Довербата е предуслов за соработка, а организираните криминални групи ја градат со извршување кривични дела – објаснува Ѓурѓевиќ.

Криминалните групи се поврзани и со вредносни системи, според криминологот Добривоје Радовановиќ.

  • Организациите од ваков вид криминал соработуваат без никакви политички и национални граници. Тие се обединети со заеднички работни места и интересот што го имаат – заклучува тој.

Зошто кланови од регионот соработуваат:

Соработката на криминалните групи со кланови од Босна и Херцеговина и Црна Гора се засноваат на интерес, поточно преку соработка:

Се овозможува поголем криминален пазар,

  • Го намалува ризикот од откривање со олеснување на заобиколување на контролите на полицијата, царината и другите државни органи на патиштата за шверц на наркотици, оружје, акцизна стока, мигранти итн.
  • Се избегнува кривична одговорност со тоа што станува недостапен за полицијата со брзо и лесно преминување на државната граница.

Инаку да потсетиме, српската полиција во соработка со БИА го уапси Вељко Беливук, водачот на партизанската навивачка група „Принципи“, како и Марко Миjковиќ Марет (29) и 20 нивни најблиски соработници, по неколкумесечно следење на 4 февруари.

Беливук и неговата банда се обвинети за повеќе убиства, изнуда, осакатување на жртвите, рекет и трговија со дрога.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести