21.8 C
Skopje
Monday, August 2, 2021

Започнуваат нов тест ! Повторно ги инфицираат поранешните пациенти со корона

Најчитани вести

Британски научници денес започнаа тест со кој поранешните пациенти со ковид-19 повторно ќе бидат изложени на вирусот корона со цел да се испита имунолошкиот одговор и да се види дали луѓето ќе бидат повторно инфицирани, објави Ројтерс.

Во февруари, Обединетото Кралство стана првата земја во светот што спроведе испитувања со ковиди-19 врз луѓе, како во случајот кога волонтерите беа намерно изложени на вирусот корона за да помогнат во борбата против оваа злобна болест.

Тестирањето, кое започна денес, се разликува од тоа спроведено во февруари и има за цел да види дали луѓето повторно ќе се инфицираат, што може да им овозможи на научниците подобро да го разберат имунитетот.

Научниците веруваат дека е поефикасно да се изложат поранешните пациенти на короната отколку да се заразат луѓе кои немале ковид-19.

„Информациите во оваа студија ќе ни овозможат да развиеме подобри вакцини и третмани, но и да разбереме дали луѓето се заштитени по вирусот и колку“, рече Хекслен Мекшејн, вакцинолог и раководител на истражување на Универзитетот во Оксфорд.

Таа додаде дека истражувањето ќе им помогне на научниците да го разберат имунолошкиот одговор кој штити од реинфекција.

Ројтерс додава дека научниците користеле луѓе за тестови со децении за да дознаат повеќе за маларијата, грипот, тифусот и колерата и да развиваат лекови и вакцини против овие болести.

Во првата фаза на тестирање, на половина од волонтерите ќе им се даде најмала доза на корона неопходна за реплицирање на вирусот, и се очекува да не развијат симптоми или да бидат благи.

Во втората фаза, која започнува на лето, ќе бидат заразени други волонтери со „стандардна доза“.

Во фаза 1, до 64 здрави учесници во тестот, на возраст од 18 до 30 години, кои биле заразени со ковид-19 пред најмалку три месеци, ќе бидат заразени со оригиналниот вид САРС-КоВ-2.

Потоа ќе бидат ставени во карантин најмалку 17 дена и ќе бидат надгледувани, а доколку некој развие симптоми, тие ќе бидат третирани со моногени антитела Регенерон.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести