1.8 C
Skopje
Sunday, January 29, 2023

Законски измени за намалување на возрасната граница за користење на лични асистенти

Најчитани вести

Со предложените измени се очекува 200 деца да добијат услуга на лична асистенција и тоа од 80 часа во текот на еден месец.

Пред членовите на собраниската Комисија за труд и социјална политика денеска на дневен ред е Предлог-законот за изменување на Законот за социјалната заштита, кој има за цел да се овозможи услугата лична асистенција да ја користат и деца од шест годишна возраст со намален функционален капацитет.

Целта на овие измени е да се овозможи индивидуална помош и поддршка и на децата за вршење на секојдневни активности и тоа заради пристап до образовните институции, центрите за рехабилитација и вклучување во заедницата, кои дете без попреченост вообичаено ги врши без поддршка.

Со предложените измени се очекува 200 деца да добијат услуга на лична асистенција и тоа од 80 часа во текот на еден месец.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести