13.8 C
Skopje
Saturday, October 23, 2021

Задоцнет развој на говор

Најчитани вести

Во првите три години на равој кај детето се развиваат и центрите за говор во мозокот, како и говорните органи јазик, заби, усни, грло со гласни жици, непце. Детскиот говор се развива уште од самото раѓање, па децата со навршување на третата година изговараат повеќе букви, составуваат прости и проширени реченици и комуницираа со околината.

Родителите претставуваат одлиен пример за развој на говорот кај децата. Комуникацијата меѓу возрасните, мимиките, гестикулациите се пример за правилен говор кое детето се труди да ги уши, прима и практикува.
Затоа првите три години се база на детскиот говорен развој.

Развојот на свесниот говор кај децата започнува од првата година, но има и деца кои потешко го усвојуваат свесниот говорот и кај нив се развива по навршената втора година.

Доколку говорот задоцнува ни дава јасен сигнал дека треба да побараме помош кај логопед за говорен развој.


Како поддршка на детскиот развој ДНА АННИ ФАРМ ви препорачува

BECUTAN KIDS VITS Мултиомега-3(сируп со вкус на тропско овошје) 200ml – Аптека ДНА Анни Фарм (annifarm.com.mk)

Намената на сирупот Becutan KIDS VITS Мултиомега-3 е да ја збогати детската исхрана со омега-3 масни киселини и со есенцијални витамини и минерали коишто го поддржуваат интелектуалниот развој на децата.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com