10.8 C
Skopje
Saturday, December 10, 2022

Забрана за мобилни во училиштата во Кина

Најчитани вести

Министерството за образование на Кина донесе одлука да им забрани на учениците да користат мобилни телефони во училиштата. Образложението е дека ова ќе го заштити видот на децата, ќе спречи зависност од интернет и видеоигри, но исто така, ќе им овозможи на децата подобра концентрација при учењето.

Забраната се однесува на носење телефони во кампусот и училишните игралишта, освен за оние ученици кои ќе добијат родителска согласност и писмено одобрение од училиштето. Сепак, децата мораат некако да комуницираат со своите родители, па така во училиштата ќе бидат поставени и телефонски говорници.

Мислењата за оваа одлука се поделени – некои веруваат дека со тоа не се решава проблемот со зависноста на децата од интернетот и технологијата, додека други сметаат дека оваа регулатива ќе им помогне на децата да се ослободат од прекумерната употреба на мобилни телефони.

Пред неколку години, во Кина беше донесен и закон според којшто на учениците им е дозволено да играат видеоигри само по 90 минути во работните денови, и три часа за викенд.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести