17.8 C
Skopje
Thursday, August 18, 2022

ЕУ ќе го усвојува списокот на земји чии граѓани можат да патуваат во Унијата

Најчитани вести

Европската унија денеска треба да ја усвои препораката на амбасадорите на земјите-членки на ЕУ на списокот на епидемиолошки безбедни земји чии граѓани можат да патуваат во ЕУ да ги додадат Северна Македонија, Србија и Албанија. Со тоа оваа препорака стапува во сила. ЕУ дискутира за епидемиолошката состојба во „трети земји“ на секои две недели и го ажурира списокот на оние земји што се сметаат за безбедни за патување. Иако не е законски обврзувачки инструмент, класифицирањето на земјата како епидемиолошки безбедна ја отстранува целосната забрана за патување во ЕУ за нејзините граѓани.

Сепак, секоја земја-членка на ЕУ може индивидуално да одлучи да побара од патниците од тие земји негативен тест или карантин. Епидемиолошки безбедна состојба се смета за состојба која бележи максимум 75 случаи на инфекција со коронавирус на 100.000 жители во последните 14 дена. Покрај трите земји од Западен Балкан, на листата на безбедни земји се наоѓаат САД, Хонг Конг, Либан, Макао и Тајван. Јапонија, Австралија, Израел, Нов Зеланд, Руанда, Сингапур, Јужна Кореја и Тајланд веќе беа на списокот на безбедни земји.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com