7.8 C
Skopje
Saturday, December 3, 2022

ЕУ пред договор за даноци за неочекувани добивки од енергијата

Најчитани вести

Земјите од Европската унија на денешниот министерски состанок треба да одобрат пакет итни мерки, вклучително и давачки за добивка за енергетските компании и намалување на побарувачката на електрична енергија. „Министрите треба да се надеваме дека ќе ја усвојат регулативата. Верувам дека земјите-членки ќе изразат прилично широка поддршка за текстот“, изјави официјален претставник на ЕУ, мислејќи на итните мерки предложени од Европската комисија овој месец.

Министрите на земјите од ЕУ, исто така, ќе дебатираат дали да се ограничат цените на бензинот, иако сè уште не е на маса формален предлог на ЕУ за такво ограничување на цената, рече претставникот. Зголемените цени на струјата и гасот ги потресоа енергетските компании низ Европа, принудувајќи ги комуналните претпријатија и трговците да обезбедат дополнителни средства од владите и банките за да ги покријат барањата за намалување на цената на маржата.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести