-1.2 C
Skopje
Monday, February 6, 2023

ЕУ денеска носи одлука за влез на Хрватска, Бугарија и Романија во Шенген

Најчитани вести

На маса се предлозите за две одлуки, едната за прием на Хрватска, а другата за прием на Бугарија и Романија.

За одлуката е потребна согласност од сите земји на ЕУ кои се членки на Шенген, додека четирите надворешни членки кои се надвор од ЕУ не одлучуваат за тоа. На две подготвителни состаноци на Бордот на постојани претставници (Корепер), првата одржана на 1 декември, а втората вчера, немаше забелешки во однос на хрватското членство.

Владите-членки, кои треба да добијат одобрение од нивните парламенти за нивните позиции, добија зелено светло за Хрватска. Според повеќе дипломатски извори, Хрватска е „безбедна“, но внимателноста е на место додека не се изгласа одлуката.

За Бугарија и Романија, пак, нема консензус. Најголема пречка е Австрија, која е против влез на двете земји и нема индиции дека оваа позиција би можела да се промени. Холандија, пак, го поддржува влезот на Романија, но не и на Бугарија.

Чешкото претседателство со ЕУ во вторникот вечерта предложи Романија да биде примена во Шенген зоната од 29 октомври следната година, а за Бугарија да се одлучи до 31 јули 2023 година дали ќе го исполни правото на Шенген.

Доколку Советот го потврди тоа, Бугарија ќе влезеше заедно со Романија, а ако не, тогаш подоцна. Во тој случај, Романија би морала да ја подготви и опреми границата со Бугарија за да биде надворешна Шенген граница додека таа не влезе во Шенген.

Но, ниту за тој предлог немаше консензус, а чешкото претседателство одлучи да го стави на гласање првичниот предлог за истовремен прием на Бугарија и Романија.

Вчера во заедничко писмо до Советот на ЕУ и министрите за внатрешни работи, лидерите на четирите најголеми претставнички групи во Европскиот парламент – Народната партија, Социјалдемократите, Либералите и Зелените повикаа на позитивна одлука да биде направена за влез во Шенген за сите три земји.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести