-2.2 C
Skopje
Sunday, February 5, 2023

ЕУ ги забрани пластичните чинии, сламки и прибори за јадење

Најчитани вести

Во земјите-членки на Европската унија, овој месец стапи на сила забраната за производство и продажба на пластични производи за еднократна употреба, како што се чинии, прибор за јадење и стапчиња за уши. Воведен е и данок за пластика што не може да се рециклира. Што друго се прави за да се сврти вниманието на потрошувачите кон важноста на рециклирањето?

Десетина пластични предмети за еднократна употреба сочинуваат повеќе од половина отпад на европските плажи. Тие се користат неколку минути, a трајно ги загадуваат реките, морињата и копното.

Затоа се забранети во Унијата.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести