29.8 C
Skopje
Wednesday, June 29, 2022

Естонија , од земја со советско школство , сега соборува рекорди на ПИСА тестирањето

Најчитани вести

Учениците од Естонија, порано слаб конституент на СССР, постигнуваат одлични резултати на тестовите ПИСА во последните години, така што стекнатото знаење се во можност да го применат во секојдневниот живот и да се справат со нови и непознати ситуации.

Резултатите од годинашното тестирање на ПИСА,најголемото едукативно истражување во светот на знаење и вештини на учениците на возраст од петнаесет години кое се спроведува од 2000 година, покажува одлични резултати во Естонија.

Според резултатите од ПИСА, Естонија беше трета по наука, додека на пример, Велика Британија зазеде 15. место. Во читање, Естонија се најде на 6-то место во споредба со Велика Британија чии студенти завршија 22-ри.

БиБиСи посочува дека образованието започнува во Естонија уште од рана возраст – во градинка. Естонските деца најчесто започнуваат да одат во градинка на возраст од три години, па дури и порано. Градинката се наплатува во однос на висината на месечната плата на родителите.

Основното училиште е задолжително од седумгодишна возраст, а најважното нешто што една градинка може да им го обезбеди пред да започнат со училиште е – социјализација. Естонците ќе посочат дека е многу важно децата да уживаат во учењето, односно да им го пренесат знаењето на забавен и интересен начин.

Во градинката, децата се очекува да учат преку игра, а постепено се воведува поформален начин на учење.

Естонските едукатори ставаат акцент на емоционалната и физичката кондиција на децата. Децата од градинка не се тестираат пред да заминат на училиште. Секое дете ќе добие доказ за подготвеност, вештини, развој и работи што треба да ги подобри пред да одат на училиште.

БиБиСи забележува дека овој пристап е сосема различен од оној во Велика Британија, каде што децата на возраст меѓу 5 и 7 години се подготвуваат за своите први национални тестови.

Образовниот систем во Естонија е сосема различен, но важно е да се напомене дека на возраст од 15 години, естонските ученици по секој предмет се пред британските 15-годишници, судејќи според резултатите од тестот ПИСА.

Задолжителното образование во Естонија трае од седум до 16 години, при што некои студенти го продолжуваат своето образование со цел да се подготват за високото образование.

Секој предмет во естонските училишта го слушаат ученици со различно потекло, а наставниците се очекува да го изедначат нивото на знаење на учениците од различни способности за неколку години.

Министерот за образование и истражување, Малис Репс тврди дека нордиските земји биле пример, но таков образовен систем е скап.

  • Бесплатно во Естонија навистина значи бесплатно. Учебниците, училишните кујни и јавниот превоз за ученици не се плаќаат, посочува министерот.

Новите генерации растат во дигиталниот свет, а тоа важи и за дигитализацијата во училиштата. Многу домашни задачи се пишуваат на интернет, и добиваат оценки на истиот начин.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com