8.8 C
Skopje
Saturday, October 23, 2021

Епохално откритие: Рак ќе може да се открива со тест за урина и јогурт

Најчитани вести

Научниците од Технолошкиот институт во Масачусетс излегоа со уште еден едноставен метод за откривање на рак, кој вклучува само јогурт и тест на урина.

Професорката Сангита Батија успеа да развие молекули кои дејствуваат како биомаркери во откривањето на колоректалните клетки на ракот. Ако овие молекули се проголтаат заедно со јогурт, тие го наоѓаат својот пат до клетките на ракот, каде што ензимите се раствораат во ситни честички и се излачуваат од телото со урина. Се што ви треба тогаш е да земете мало парче хартија и да ги соберете тие честички.

Поранешните методи за откривање на колоректален карцином вклучуваа инјектирање на овие молекули со инјекција, а новиот метод го отстрани инвазивниот дел со замена со бактериите во јогуртот.

Тестовите беа извршени на лабораториски глувци, додека во клиничките испитувања кај пациенти кај луѓе, овој метод ќе се покаже како исклучително едноставен и ефтин во откривањето на оваа злобна болест.

Според Американското здружение за рак (ACS), само 40 проценти од луѓето со рак на дебелото црево имаат рана дијагноза на болеста, поради ниското ниво на скрининг.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com