23.8 C
Skopje
Saturday, July 24, 2021

ЕДЕН СИМПТОМ ВО УСНАТА ШУПЛИНА МОЖЕ ДА БИДЕ ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ЗА ИДЕН СРЦЕВ УДАР: Дали сте го забележале ова?

Најчитани вести

Постои врска помеѓу проблемите со усната шуплина и кардиоваскуларното здравје

Постојат многу фактори на ризик кои можат да влијаат на појавата на срцев удар; години, крвен притисок, холестерол и генетика, велат експертите.

Сепак, постои еден не толку очигледен симптом што може да открие дека постои можност да ви се случи срцев удар. Според резултатите од една студија, оралното здравје игра голема улога во заштитата на кардиоваскуларното здравје.

Болести на непцата и оштетување на срцето

Резултатите од долгорочната студија беа објавени во „Journal of Periodontology“, а ги спроведе Институтот Форсит и Универзитетот Харвард. Научниците открија дека станува збор за пародонотитис – сериозно воспаление на непцата што ги уништува меките ткива и коските кои ги поддржуваат забите. Пародонотитисот може да предизвика губење на забите, здравствени проблеми или да го зголеми ризикот од срцев удар. Истражувачите од Универзитетот Харвард велат дека луѓето кои имаат пародонотитис се чини дека припаѓаат на група луѓе кои имаат поголема веројатност да доживеат кардиоваскуларни проблеми.

Лекарите откриле специфична врска помеѓу гингивит и воспалителни процеси во артериите, кои се одговорни за појава на срцеви удари, мозочни удари и други опасни кардиоваскуларни болести. 304 возрасни биле вклучени во студијата, а нивните артерии и усната шуплина биле испитани на почетокот на студијата и по 4 години. Тринаесет испитаници развиле големи проблеми со срцето, а по контролата за сите други можни фактори, експертите заклучиле дека присуството на пародонтално воспаление може да се смета за главен виновник.

„Ова дефинитивно е поврзано со луѓе кои моментално имаат воспалителни процеси во своето тело“, рече д-р Томас Ван Дјук.

Опасно е да се игнорираат симптомите

Важно е тука да се нагласи дека луѓето кои доживеале губење на коските во периодот кога имале пародонтална болест, не спаѓаат во оваа загрозена група – само оние чии непца во моментов се воспалени. Научниците веруваат дека воспалителниот процес ги активира клетките што испраќаат сигнали преку ‘рбетниот мозок, а со тоа ги стимулираат воспалителните процеси во артериите.

„Ако сте во возраст кога кардиоваскуларните болести се јавуваат почесто, или веќе ги имате, никогаш не треба да ги игнорирате заболувањата на непцата, бидејќи тие го зголемуваат ризикот од срцев удар“, заклучи Ван Дјук и советува да консултирате стоматолог доколку е потребно.

Постојат неколку знаци на предупредување што можете да проверите дали пародонтот може да помине без посебни потешкотии. Многу пациенти не чувствуваат болка, па пародонотитисот останува незабележан. Затоа, потребно е редовно да се следи здравјето на забите и усната шуплина.

Предупредувачки знаци на пародонтална болест се:

  • крварење на непцата по миење на забите
  • црвена, отечена мукоза околу забот, непцата се влечат од забот
  • постојан лош здив
  • гној помеѓу забот и непцата
  • клатење на забите

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести