1.8 C
Skopje
Monday, January 30, 2023

Европа ги воведува дигиталниет ковид пасоши

Најчитани вести

Европскиот парламент донесе одлука за дигитални COVID сертификати што ќе го олеснат патувањето во рамките на Европската унија, почнувајќи од 1 јули оваа година.

„Земјите-членки на ЕУ се охрабруваат да се воздржат од воведување дополнителни ограничувања, освен ако не се строго потребни и пропорционални, а охрабрувачки е што некои веќе го издаваат овој сертификат“, рече Хуан Фернандо Лопез Агилар, претседател на Комитетот за граѓанска слобода и известувач.

Како што беше најавено, сертификатот ќе го издаваат националните служби и тој ќе биде бесплатен. Ќе биде достапен во дигитална и хартиена форма и ќе содржи QR-код. Оваа потврда ќе покаже дека лицето е вакцинирано, има негативен резултат или се опоравило од Ковид-19.

Исто така се додава дека сертификатот нема да биде предуслов за слободно движење, па затоа нема да се смета за патна исправа.

„Заедничката рамка на ЕУ ќе обезбеди интероперабилност и проверливост на сертификатите низ ЕУ, со што ќе се спречи нивното фалсификување и измама“, се вели во соопштението на Европскиот парламент.

Во соопштението од Европскиот парламент се нагласува дека за време на разговорите меѓу институциите било договорено земјите-членки да не можат да воведат дополнителни ограничувања за патување на оние кои имаат сертификат, како што се карантин, самоизолација или тестирање“, освен ако не се пропорционални и неопходни за заштита на јавното здравје“.

Сите земји-членки на ЕУ ќе мора да прифатат сертификати од други земји-членки за вакцинација со вакцини одобрени од Европската агенција за лекови (ЕМА). Досега, вакцините од Pfizer / Biontech, Moderna, AstraZeneca и Johnon & Johnson се одобрени за територијата на ЕУ.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести