33.8 C
Skopje
Wednesday, June 23, 2021

ЕВЕ ЗОШТО КУЌИТЕ НА ГРЧКИТЕ ОСТРОВИ СЕ ПЛАВО-БЕЛИ: Ова никогаш не би ви паднало на памет!

Најчитани вести

Секој што некогаш бил на море во Грција, може да забележи редови на бели куќи со сини покриви и прозорци, што е особено присутно на Миконос, Санторини и други острови од архипелагот Киклади. Верувале или не, куќите не се насликани во овој стил, бидејќи истите бои можат да се најдат на грчкото знаме. Причината е, всушност, од многу попрактична природа и има врска со епидемијата на колера.

Според грчкиот репортер, повеќето од куќите на Наксос, Парос и другите кикладски острови се направени од камен, бидејќи на островите овој материјал бил подостапен од дрвото. Меѓутоа, недостатокот на овој материјал беше фактот дека е темен, поради што камените куќи особено ги привлекуваа сончевите зраци. Како резултат на тоа, во нив беше многу топло во текот на летото. За да си го олеснат животот во овој период од годината, многу сопственици на куќи решија да ги обојат во бело. Ова е една од причините што ја објаснува зачестеноста на белата боја на зградите во Грција.

Белата боја служеше на друга цел во текот на 1930-тите, кога во Грција владееше епидемијата на колера. Имено, во 1938 година, за време на владеењето на диктаторот Јоанис Метаксас, на секој жител на земјата му било наредено да го обои својот дом во бело, со цел да се запре епидемијата. Причината за избор на оваа боја лежи во фактот дека порано белата боја беше изработена од варовник, кој се користеше за дезинфекција во тоа време.

Што се однесува до сината боја на куќите, таа започна да се појавува истовремено затоа што содржеше и варовник, а покрај тоа беше и поевтина. Покрај варовник, таа содржела и талк за чистење, познат во Грција како „лулаки“. Го имало во повеќето домови, па затоа било природно граѓаните, за разлика од белите фасади, да ги обојат своите покриви и прозорци во сина боја.

<img src="https://stil.kurir.rs/data/images/2021/05/05/13/249163_grckakuca_ff.jpg" alt="<p>Izgledom oduševljavaju, a baš zbog njih mnogobrojni turisti odlaze u Grčku

<img src="https://stil.kurir.rs/data/images/2021/05/05/13/249169_grckakuca4_ff.jpg" alt="<p>Izgledom oduševljavaju, a baš zbog njih mnogobrojni turisti odlaze u Grčku

Триесет и шест години подоцна, со Грција сè уште владееше воена диктатура, а жителите на Кикладите и на многу други острови добија нов декрет од него. Нивните куќи сега мораа да бидат обоени во бело и сино, и од патриотски причини!

Овие регулативи денес веќе не се важни, но многу куќи во Грција сè уште ја задржуваат комбинацијата на бело и сино, и не е тешко да се разбере зошто. Во меѓувреме, тоа стана препознатлив стил на оваа земја, која е подеднакво добро прифатена од локалното население и милиони туристи кои секоја година ги посетуваат прекрасните брегови на Грција.

<img src="https://stil.kurir.rs/data/images/2018/06/06/15/158299_shutterstock-1048935941_ff.jpg" alt="<p>Izgledom oduševljavaju, a baš zbog njih mnogobrojni turisti odlaze u Grčku

<img src="https://stil.kurir.rs/data/images/2015/08/12/13/65356_santorini_ff.jpg" alt="<p>Izgledom oduševljavaju, a baš zbog njih mnogobrojni turisti odlaze u Grčku

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести