2.8 C
Skopje
Tuesday, December 7, 2021

ДО КОГА ЌЕ НОСИМЕ МАСКИ? Постојат 3 сценарија за отстранување на МАСКАТА од секојдневниот живот, а 2 од нив сѐ уште се далеку – вака стојат работите!

Најчитани вести

Маските се добра заштита затоа што создаваат силна бариера против ширењето на вирусот преку капки, а токму овие капки се одговорни за пренесувањето на вирусот.

Тие станаа составен дел од животот и нешто без кое не можеме да ја напуштиме куќата – но маските никому не му се драги. Бидејќи одреден број граѓани се веќе вакцинирани, се прашуваме колку долго ќе треба да ги носиме?

Маските се добра заштита затоа што создаваат силна бариера против ширењето на вирусот преку капки, а токму овие капки се одговорни за пренесувањето на вирусот. Затоа тие станаа задолжителна заштита во сите затворени простории и на места каде што се собираат многу луѓе – што тешко им паѓа на многумина. Додека некои веруваат дека маските се дури и опасни, други честопати се случува едноставно да ги заборават кога ќе ја напуштат куќата.

Затоа, многу луѓе имаат едно прашање во главата: до кога ќе треба да носам маската?

Многу експерти ќе речат: не за догледно време.

Бидејќи маската нуди одредена заштита од вдишување на вирусот од друго лице, а со тоа помага да се забави ширењето на Ковид 19, лесно е да се заклучи дека ќе престанеме да ја носиме маската во моментот кога ќе бидеме сигурни дека не можеме да го пренесеме вирусот. Па, во теорија, постојат неколку сценарија кога сите ќе можеме да живееме без маски – ова се три можни.

Првото е дека вакцинацијата е извршена во толкава мерка што бројот на заразени лица е драстично намален.

Другото е исто така „на стаклени нозе“, а научниците велат дека е неодржливо – ситуација во која се покажа дека постигнавме „стадо имунитет“ кон коронавирусот.

Третото изгледа далечно, и тоа е едноставно – кога сите ќе станеме имуни на вирусот.

Проблемот е во тоа што не знаеме кога ќе се случи нешто од ова. Постојат одредени индикации дека епидемијата е под контрола, но Македонија е сè уште далеку од таквата состојба.

Можеби не ви е пријатно да ја носите маската, но тоа е важна стратегија да се запре ширењето на вирусот. Секогаш носете маска на јавно место, пронајдете таква што ви одговара и секогаш имајте ја со вас. Се чини дека овој вирус нема да исчезне, а можеби и вашата маска.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com