22.8 C
Skopje
Friday, August 19, 2022

Димитров: Северна Македонија покажа дека има капацитет да извезува стабилност

Најчитани вести

Министерот за надворешни работи, Никола Димитров, имаше билатерална средба со високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ, Заниер, кој денеска присуствуваше на меѓународна конференција на тема: „Едно општество за сите и интеркултурализам“ како еден од главните говорници. Тој имаше и повеќе билатерални средби со државнот врв, како и со неколку градоначалници во Скопје.

Средбите беа во контекст на размена на мислења за овозможување успешна имплементација на стратегијата за едно општество и интеркултурализам по нејзиниото усвојување како тема која е во центарот на мандатот на амбасадорот Заниер.

На средбата, на која го придружуваше и амбасадорот на Мисијата на ОБСЕ, Која, беа разменети мислења за активностите во врска со подготовката и идната примена на стратегијата за едно општество и интеркултурализам, која е резултат на концептот зад кој застана Владата, поддржан од сите домашни засегнати страни – државните институции, но и граѓанскиот сектор, академската заедница, и меѓународните партнери – ОБСЕ, Европската Унија и Советот на Европа.

Димитров ги поздрави ангажманот на високиот комесар за национални малцинства на ОБСЕ и истовремено се заблагодари на неговата поддршка на стратегијата за интегрирано образование, како една од најсуштествените елементи и предизици на патот на овозможување едно општество за сите.

Заниер ја реафирмира поддршката за процесот, како и спремноста и понатаму да ја помогне имплементацијата на стратегијата, особено во контекст на неговиот посебен интерес за интегрираното образование, а во насока на создавање интегрирано и функционално општество, што треба да претставува долгорочна цел на сите политички актери во земјата.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com