10.8 C
Skopje
Monday, September 26, 2022

Димитров за историската комисија: Се олади ентузијазмот на последната средба, напредокот е мал

Најчитани вести

За жал, има мал напредок од состанокот на Историската комисија меѓу Бугарија и Северна Македонија. Направен е оптимистички исчекор во однос на претходните години. И тоа беше на претходната средба, изјави проф. Ангел Димитров, копретседател на Комисијата за историски прашања меѓу Бугарија и Република Северна Македонија, пренесува БГНЕС.

„Нашата прва средба оваа година во Софија се совпадна со првите два дена од руската агресија врз Украина и тогаш не беше толку јасно што постигнавме, но не е толку импресивно. Тоа беше заеднички став до кој дојдовме по неколку болни години. Во препораката како да се отслика времето на цар Самуил и неговата земја во учебниците на РСМ, нагласувајќи дека тие мора да го имаат предвид доминантниот поглед во светскиот средновековизам, кој се совпаѓа со нашето бугарско толкување на овој историски. Но тоа сепак не значи ништо. Ова е само предлог до Владата, а кога ќе се спроведе никој не може да каже. Се работи за некој иден период, може да бидат 2-3, но и 10 години“, рече проф.Димитров за БНТ.

Според него, „последната средба донекаде го оладила ентузијазмот“.

„Првиот ден се договоривме за богомилството, што не е толку важно прашање во однос на разликите меѓу двете земји. Но, вториот ден, кога требаше да разговараме за суштинската тема – важното прашање за Охридската архиепископија, се вративме на зацврстување на ставот на нашите колеги“, рече проф. Димитров. „За Охридската архиепископија, како и за крајот на првото бугарско кралство и цар Самуил, има доволно документи. за Охридската архиепископија има исклучително важни документи кои објаснуваат како и зошто треба да се организира оваа црковна институција. И тука почна навраќањето кон една не многу добра практика од страна на нашите колеги, нагласи проф. Димитров и категорично изјави дека од бугарска страна нема политички притисок врз комисијата.

„Кога се распадна комунистичкиот систем, ослободената енергија беше насочена не само кон иднината, туку во извесна смисла и кон минатото, со цел да се врати оваа прекината врска помеѓу оваа интерпретација, идеолошки насочена интерпретација од комунистичкиот режим“, рече Ангел Димитров. РСМ е типичен пример дека оваа критичка анализа на овој однос меѓу историјата и политиката сè уште не е направена таму.

-Доволно е да се потсетиме дека кога таму беше воспоставена комунистичката власт, немаше професионални историчари, немаше историска наука. Тогаш се создаде историска рамка на која се работи, но оваа политичка рамка не се надминува. Ова е исклучително важно затоа што во демократските земји сето ова се случи. Во демократските општества, историчарите можат да им се одмаздуваат на политичарите и можат да бидат независни и да работат критички, рече копретседателот на комисијата за историски прашања меѓу Бугарија и Република Северна Македонија.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com