15.8 C
Skopje
Thursday, June 17, 2021

Димитриеска Кочоска: Заев и најкриминалната влада во Европа тргнаа во процесот на приватизирање на Царината

Најчитани вести

Заев и најкриминалната влада во Европа тргнаа во процесот на приватизирање на Царината, за да им врви работата и да ги полнат џебовите, истакна на прес конференција членот на ИК на ВМРО-ДПМНЕ, Гордана Димитриеска Кочоска.

„Нов ден нов бонбона бизнис за фамилијата на власт или шверц комерц. Дојде ред да се приватизира и дел од Царинската управа. И тоа случајно оној дел кој годишно собира над 410 милиони евра. Ќе се приватизира едниот столб на државата кој го полни буџетот. Владата работи на анализа за јавно приватно партнерство кое ќе има за цел да ги следи акцизните стоки. Дека е ова нов бонбона бизнис говори и фактот што пред повеќе од една година и половина Царинската управа го пушти во употреба системот за обработка на царински декларации и акцизни документи“, потенцираше Димитриеска Кочоска.

Според неа, овој проект ги чинел граѓаните неколку милиони евра.

„Делот за обработка пак на акцизни документи стартуваше заедно со новиот Закон за акцизи од 01.01.2020 година со кој требаше да се подобри наплатата на контролата на акцизните производи. Со воведувањето на овој систем производителите и увозниците на акцизни добра потрошија време и ресури на усогласување на своите системи со системот на Царинската управа но исто така компаниите и Царинската управа инвестираа во обуки и кадар кој треба да работи согласно законот за акцизи. Од тука се поставува прашањето зошто се потрошија толку пари за развој на модул за акцизни добра кога се планира по само една година истиот да се напушти и да се воведе нов интегриран систем за следење на акцизни стоки врз база на јавно приватно партнерство“, запраша таа.

Го постави и прашањето зошто упорно се вработуваат лица во Царинската управа кога како што рече, во исто време дел од веќе постоечките вработени со воведувањето на јавно приватно партнерство ќе останат без работни задачи.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести