21.8 C
Skopje
Monday, August 2, 2021

ДА ГИ НЕМА НИВ … Овие славни ги користат своите пари, моќ и слава за да ја спасат Земјата

Најчитани вести

Бројни познати личности одлучија да се вклучат за да им остават на следните генерации здрава и чиста планета. Меѓу нив е и основачот на Мајкрософт, Бил Гејтс, а тука се и актерките Џејн Фонда, Кејт Бланшет и Шајлин Вудли, нивните колеги Леонардо Дикаприо и Марк Руфало, музичарот Шон Мендес, и многу други.

Како што самиот рече, пред две децении никој не можеше да замисли дека еден ден ќе разговара во јавноста за климатските промени, а уште помалку дека ќе напише книга за тоа. Но, еден од најпознатите ИТ експерти на сите времиња, Бил Гејтс, основачот на „Мајкрософт“, денес се занимава токму со тоа – климатските промени. Како дел од Фондацијата Гејтс, тој и неговата сопруга Мелинда развиваат иновативен пристап кон глобалното здравје и развојот на образованието, но и кон проблемот со енергетската сиромаштија.

– Во раните 2000-ти, кога штотуку беше основана нашата фондација, започнав да ги посетувам земјите во Африка и Јужна Азија каде живеат луѓе со ниски примања за да дознаам повеќе за причините за смртност кај децата, ХИВ и други големи проблеми. Но, не ме загрижи само болеста. Додека патував со авион, гледав низ прозорецот и се прашував: „Зошто е надвор толку темно? Каде се сите светла како во Њујорк, Париз или Пекинг? “ Тогаш дознав дека околу милијарда луѓе немаат сигурен пристап до електрична енергија и дека дури половина од тие луѓе живеат во субсахарска Африка. Ситуацијата малку се подобри од тогаш: денес, приближно 860 милиони луѓе немаат електрична енергија. Почнав да размислувам како можам да ја направам енергијата достапна за сиромашните “, објасни 65-годишниот тајкун, кој се состана кон крајот на 2006 година со двајца поранешни колеги од„ Мајкрософт “кои започнаа непрофитни организации фокусирани на енергијата и глобалната клима.

Тие со себе повеле и двајца научници кои работеле на проблемот со климатските промени и тие го запознале Гејтс со податоците што ја покажуваат врската помеѓу емисиите на стакленички гасови и климатските промени.

– Знаев дека стакленичките гасови ја зголемуваат температурата, но претпоставував дека има циклични варијации или други фактори кои природно би спречиле вистинска климатска катастрофа. Беше тешко да се прифати фактот дека температурите ќе растат се додека луѓето испуштаат било какво количество на стакленички гасови – објаснува Бил, кој исто така ја објави книгата „Како да се избегне климатска катастрофа“оваа година.

Во неа, тој детално објасни три важни факти: за да се избегне климатска катастрофа, емисиите на стакленички гасови мора да бидат нула; алатките што веќе ги имаме, како сонцето и ветерот, треба да ги користиме побрзо и попаметно; треба да создадеме и воведеме револуционерни технологии за да ги исполниме овие цели. Дали Гејтс ќе доспее до масите преку активизмот, но и оние групи на поединци кои се на чело на најголемите држави во светот, останува да видиме, но се чини дека тој реши да ги посвети своите подоцнежни години токму на тоа.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести