23.8 C
Skopje
Friday, June 25, 2021

Дачија и Лада ќе делат иста механичка платформа

Најчитани вести

Идејата е со спојувањето и делењето на механичка платхорма на овие две компании е да се направи попрофитабилен модел во сегментот на компактни и СУВ возила од средна големина.

Дачија и Лада станиуваат една, посебна единица. Оваа вест која доаѓа од нивната матична компанија Рено, говори за тоа колку на овој произведувач му е важен источниот производен блок.

Досега Дачија и АвтоВАЗ беа интегративен дел од Рено гупата, а сега ќе бидат одделени. Тие добија и сопствен Управен одбор и нов директор, Денис Ле Ворт.

Идејата е со спојувањето и делењето на механичка платхорма на овие две компании е да се направи попрофитабилен модел во сегментот на компактни и СУВ возила од средна големина.

Првиот модел од марката Дачија кој ќе настане како плод на таа соработка ќе биде СУВ во средната класа кој ќе го носи името Бигстер, кој ќе има опција за седум седишта.

Дачија го претстави и концептот на кој овој автомобил ќе биде засновам а основата ќе биде платформата „CMF-B“ на Рено-Нисан.

Дачија Бигстер исто така ќе послужи и како база за смејството Лада модели кои ќе го носат називот Нива.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести