20.8 C
Skopje
Sunday, June 20, 2021

Данските градови воведуваат квоти за незападни жители

Најчитани вести

Данската влада најави воведување квоти за одредени делови од градовите за населување странци. По гето-листата, данската влада во некои делови од градовите сака да воведе ограничување од 30 проценти за незападните жители.

Целта е да се спречи создавањето паралелни општества, рече владата.

Целта дека во одредени делови на данските градови не смее да живеат повеќе од 30 проценти од незападните жители треба да се постигне во рок од десет години.

Годишно веќе се воспоставува т.н. гето-листа, која вклучува делови од градови со повеќе од 1.000 жители, во кои половина доаѓаат од незападните земји, како и во кои е зголемена стапката на невработеност, како и стапката на криминал.

Во моментот има 15 дела од градовите на листата.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести