21.8 C
Skopje
Friday, July 30, 2021

Дали ти игра окото? Еве зошто се случува тоа и како можете да го спречите овој непријатен феномен!

Најчитани вести

Tреперењето на очите, медицински познато како „Блефароспазам“ или „Миохемија“ е присилно грчење на очниот капак. Исто така се нарекува спазам на мускулите на очите.

Терминот блефароспазам всушност служи за какво било неправилно треперење или присилно грчење на очните капаци и неконтролирани контракции на мускулите околу очните капаци. Некои луѓе доживуваат треперење во долниот дел на окото, други пак во горниот очен капак. Трепкањето на очите е многу честа појава и може да се појави на десното или левото око. Едноставно кажано, тоа е нарушување на трепкањето.

Што предизвикува треперење на очите?

Точните причини не се познати, но се верува дека трепнувањето на очите е поврзано со абнормално функционирање на одредени нервни области лоцирани во основата на мозокот, кои ја контролираат координацијата на мускулите и движењата.

Често, симптомите на суво око се појавуваат непосредно пред или за време на трепкањето. Некои истражувања покажуваат дека сувите очи се причина за треперење.

Други причини вклучуваат:

  • Стрес
  • Иритација на рожницата или конјунктивата
  • Замор
  • Недостаток на сон
  • Подолго гледање во екранот на компјутер или телевизија
  • Нарушувања на нервниот систем
  • Прекумерно внесување на кофеин (на пр. Кафе, чај, сокови со кофеин, итн.)

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести