-4.2 C
Skopje
Wednesday, December 1, 2021

Дали сте слушнале за ФЛЕКСИТАРИЈАНСКАТА ДИЕТА? Со помалку месо, помалу килограми! (ПЛАН НА ИСХРАНА)

Најчитани вести

Првите сериозни сончеви зраци веќе укажуваат на пролет некаде во воздухот, што значи дека е време да се оди на некоја од диетите и со тоа да се ослободиме од „зимскиот вишок“. Според US News and World Report, кој објавува список на најдобри диети на почетокот на секоја година, медитеранската е трето лето по ред на престижниот врв, проследено со DASH и флекситаријанската, што, поточно , го делат второто место. Денес ќе ѝ се посветиме на третата, чие име доаѓа од кованица на флексибилна и вегетаријанска, и е како создадена за оние кои би сакале да преминат на вегетаријанска диета, но не можат целосно да се откажат од бифтек и хамбургери.

Начин на живот

Диетата е создадена пред повеќе од една деценија, а ја промовираше нутриционистката Даун Џексон Блатнер во 2009 година во нејзината книга „Флекситаријанска диета: претежно вегетаријански начин да изгубите тежина, да бидете поздрави, да спречите болести и да додадете година на живот“. Даун беше вегетаријанка повеќе од 15 години, а во ретки прилики јадеше месо, по што се чувствуваше виновна. Затоа, таа смисли флексибилно вегетаријанство, кое го комбинира најдоброто од двата света на растителна и месна храна.

Ако јадете повеќе растенија и помалку месо, вие не само што ќе изгубите тежина, туку и ќе го подобрите вашето општо здравје, вели Даун, а истражувањата го потврдуваат тоа. Вегетаријанците претежно консумираат повеќе овошје и зеленчук, кои имаат малку калории и многу растителни влакна – двете главни компоненти за слабеење. Покрај тоа, тие имаат помала стапка на срцеви заболувања, дијабетес и рак, и како резултат живеат подолго.

Она што ќе одговара на сите е што тука нема премногу жртви и радикални промени. Јадете вегетаријанска храна колку што можете повеќе, и месо само кога тоа го бара вашето тело. На пример, можете да започнете со два дена без месо во неделата и да завршите со пет, што ја прави оваа диета повеќе начин на живот, а помалку еднократна диета.

Што да јадеме и пиеме?

Еве список на храна што експертите препорачуваат да ја јадете често, умерено или ретко додека се придржувате кон флекситаријанска диета.

Храна и пијалоци што треба да се консумираат често:

  • зеленчук
  • овошје
  • цели зрна
  • ореви и семиња (препорачани од 30-60 грама на ден)
  • вода

Храна и пијалоци што треба да се консумираат умерено:

  • сирење со малку маснотии
  • јогурт со малку маснотии
  • Јајца
  • месо од живина
  • Риба
  • пијалоци со кофеин

Храна и пијалоци што треба да се избегнуваат секогаш кога е можно:

  • преработено месо (сланина, салама, виршли, колбаси)
  • рафинирани јаглехидрати (леб, тестенини и бели печива брашно)
  • преработени закуски (бонбони, чипс, колачи)
  • пијалоци со додаден шеќер (газирани пијалоци, засладени сокови, енергетски пијалоци)

ПЛАН ЗА ИСХРАНА за 7 дена:

Со флекситаријанската диета количината на храна е флексибилна, односно треба да се прилагоди на личните потреби, а на некои строги мерки не се инсистира. Како и да е, секогаш кога ќе седнете на маса, следете едноставно правило – не се прејадувајте!

Ден 1

Појадок: Овесна каша (со бадемово или обично млеко), со овошје и ореви
Ручек: Мешана зелена салата со зачинет наут, авокадо, шери домат , краставица и балсамичен оцет
Ужина: Пиперка и хумус
Вечера: Фритата од морско оревче и црн грав

Ден 2

Појадок: Тост од цело зрно со путер од кикирики и парчиња јаболка
Ужина: четвртина чаша ореви
Ручек: Пита од цела пченица со мешано зеленило, пиперки и печени леблебии
Ужина: круша
Вечера: Пржено пилешко со мешан зеленчук

Ден 3

Појадок: Тост од цело зрно со авокадо, зелје и леблебија
Ужина: Јаболко
Ручек: Киноа (варена) и брокула, пржена кратко на силен оган со посно сирење
Ужина: чаша јагоди (или некое друго сезонско овошје)
Вечера: Пита од цело зрно со зеленчук и сирење со малку маснотии

Ден 4

Појадок: снегулки од хељда со бадемово (или обично) млеко и боровинки
Ужина: Морков со хумус
Ручек: Салата од кељ со јагоди, бадеми и балсамичен оцет и пилешки гради на скара
Ужина: Стапчиња од целер со путер од кикирики
Вечера: Интегрални такoси со домат со купус и павлака (веганска или обична)

Ден 5

Појадок: овошно смути
Закуска: Печен чипс од кељ
Ручек: Веге хамбургер направен од црн грав на лепиња направена од цели зрна
Ужина: пуканки
Вечера: Салата од зеленчук со интегрални тестенини и лимон

Ден 6

Појадок: Кајгана, печурки, кромид и пиперки
Ужина: овошно смути
Ручек: Топол сендвич со авокадо, сенф, кисела зелка и тахини
Ужина: Бисквити од ориз со путер од кикирики и семки од калинка
Вечера: Вегетаријанско чили

Ден 7

Појадок: Земичка од цели зрна со путер од кикирики и банана
Ужина: Салата од домати, краставици и босилек со тахини или оцет
Ручек: Интегрални макарони со сирење (вистинско сирење или веганско сирење), пржена брокула
Закуска: Бадеми и портокали
Вечера: Кари од тиква со кокосово млеко, ракчиња и пржен карфиол

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com