17.8 C
Skopje
Sunday, March 26, 2023

Дали стареењето е болест која може да се третира? Научникот верува дека го нашол одговорот на ова прашање!

Најчитани вести

Првите успешни трансфузии на крв биле извршени во 1665 година од страна на англискиот лекар Ричард Ловер на кучиња. Идејата, некое време, не беше дека трансфузијата ќе спаси животи, туку дека може да го продолжи нивниот живот.

Се покажа дека е така. Во филозофските трансакции на кралското друштво, се споменува експеримент во кој околу 15 литри крв биле дадени на млад шпаниел во „стара мешавина“ и „совршено излекувана“.

Александар Богданов, кој некогаш се натпреваруваше со Владимир Ленин за контрола над болшевиците (пред да се пензионира за да напише романи на научна фантастика), донесе трансфузија на крв во Русија и се надеваше дека ќе ги подмлади своите истоштени колеги (вклучувајќи го и Сталин) со методот.

На 24 март 1928 година, тој ја смени својата крв со 21-годишен студент, претрпе реакција на масовна трансфузија и почина, две недели подоцна, на 54-годишна возраст. Теоријата на Богдан беше посилна од неговата пракса. Неговиот есеј за стареење има многу смисла.

„Делумните методи против тоа се само палијативни“, напиша тој. „Тие се справуваат само со индивидуални симптоми, но не помагаат во борбата против самата основна болест.“

За Богданов, стареењето е болест – неизбежна, универзална, но веќе не „нормална“ или „поприродна“ од која било друга болест. Според таа логика, стареењето не треба да биде помалку предмет на човечката генијалност и наука. Во теорија, треба да се лекува.

Ендру Стил се согласува. Стил е физичар од Оксфорд кој премина на компјутерска биологија, привлечен од областа на биогеронтологијата – или потрагата по лек за стареење.

„Лекувањето на самото стареење, а не на индивидуалните болести, би било трансформативно“, пишува тој, а податоците што ги презентира во овој аргумент се доста шокантни.

Се покажа дека лекувањето на ракот ќе додаде помалку од три години на нормалниот животен век на една личност, а лекувањето на срцевите болести едвај ќе додаде две, бидејќи многу други болести чекаат.

Дали тогаш стареењето е само статистичка неизбежност?

Па не е. Во 1825 г. математичарот Бенјамин Гомперк објасни дека постојат два различни двигатели на смртност кај луѓето. Постојат надворешни настани, како што се повреди или болести. Но, постои и внатрешно влошување – она ​​што тој го нарече „семе на незадоволство“.

Работа на Стил е овде да објасни зошто треба да го третираме ова „семе“ како болест, а не како божествено одредена граница. За време на тоа објаснување, Стил всушност ни прави обиколка на целата човечка биологија. Тоа е возбудливо патување, но во никој случај не е убаво: приказна за старечки клетки, погрешно собрани протеини, интрацелуларен отпад и реактивни метали. Читателите на напредните години, прашувајќи се зошто нивната кожа станува жолта, тука ќе научат многу повеќе отколку што очекуваа.

Стареењето не е еволутивно корисно; но затоа што доаѓа по нашата репродукција, еволуцијата едноставно нема моќ да стори ништо во врска со тоа. Мутациите чии негативни ефекти се случуваат доцна во нашиот живот се акумулираат во генетскиот фонд. Уште полошо, ако тие имаа позитивно влијание врз нашите животи рано, тогаш тие ќе бидат активно избрани за нив.

Со други зборови, стареењето е нешто што го наследуваме. Сето ова е многу добро разбирање за возраста како болест. Но, ако вашата болест наведува „што се случува со човечкото тело кога 525 милиони години еволуција престане да работи“, предизвикот што си го поставивте е да излечите сè што може да тргне наопаку, со секој систем, одеднаш.

Излегува дека стареењето е само илјадници и илјадници „индивидуални симптоми“ кои доаѓаат одеднаш. Стил верува дека колку повеќе знаеме за човечката биологија, толку е поголема веројатноста да најдеме системски начини за лекување на овие повеќе симптоми. Предизвикот е огромен, но напредокот, како што ги опишува Стил, е вистински и брз.

Ако, на пример, можеме да ги убедиме старечките клетки да умрат, тогаш можеме да го фрлиме токсичното биохемиско ѓубре што се акумулира и повторно да ги уживаме сите придобивки (меѓу другото) на младата крв. Ова не е само убава надеж: тестовите на сенолитика врз луѓе започнаа во 2018 година.

Најнови вести