22.8 C
Skopje
Wednesday, August 17, 2022

Дали симптомите на британскиот вид на корона вирус се разликуваат од оригиналната варијанта?

Најчитани вести

На крајот на декември минатата година, во Велика Британија се појави нов вид на корона вирус, кој веќе беше широко распространет и брзо ги надмина веќе постоечките варијанти во најмалку три региони на Англија.

Студија објавена во Центарот за математичко моделирање на заразни болести ја испитува инфективноста на новиот вид на корона вирус. Иако е докажана поголема инфективност, не се покажа дека новиот вид предизвикува поголема смртност.

Сепак, самиот факт дека вирусот е поинфективен загрижи многумина, а главното прашање беше дали симптомите и текот на болеста се различни?

Затоа, студија спроведена од Универзитетот во Јужна Калифорнија го идентификува редоследот на симптомите и како тие напредуваат.

Истражувачите поставиле препознатлива шема која помага да се утврди дали симптомите слични на кашлицата се главниот знак на ковид или не.

За да се утврди оваа шема, тие ги анализирале стапките на инциденца на симптомите собрани од Светската здравствена организација на над 55.000 потврдени случаи на 19-та година.

Според нивните наоди, редоследот на симптомите е како што следува:

1.Грозница

2.Температура

3.Дијаера

4. Нагони за повраќање

Затоа, тие дојдоа до заклучок дека редоследот на симптомите во новиот вид на вирус во голема мера се совпаѓа со „оригиналниот“ САРС-CoV-2, но Центрите за контрола и превенција на болести, секако, внимателно ќе ја следат ситуацијата.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com