23.8 C
Skopje
Saturday, June 19, 2021

ДАЛИ СЕГА Е ПОЗНАТО КАКО НАСТАНАЛЕ ТОЛКУ ВИДОВИ НА КОРОНА: Се шират меѓу луѓето со послаб имунитет?

Најчитани вести

Како и другите вируси, Ковид-19 мутира. Сепак, ова се претежно незначителни мутации затоа што, кај повеќето луѓе, периодот на инфекција трае околу една недела.

Во пресрет на католичкиот Божиќ во 2020 година, веста за појава на нов вид на корона вирус се прошири низ целиот Свет. Го нарекоа „британски“, кој се шири побрзо и полесно.

По британскиот, следуваа Јужноафриканскиот, Њу Јоршкиот, Чешкиот, Бразилскиот…

На некои од нив, особено на јужноафриканскиот, им се припишува „моќ“ да го заобиколат дури и имунитетот создаден со вакцината, но не е официјално потврдено.

Прашањето е дали има објаснување за тоа како навистина потекнуваат споменатите соеви и зошто тие започнале да се појавуваат скоро една година по почетокот на глобалната пандемија.

„Претпоставуваме дека вирусот заразил некој со слаб имунитет. Потоа се сместил во неговото тело и се прилагодил на разни услови со месеци пред да зарази друго лице “, изјави вирусологот Равиндра Гупта од универзитетот во Кембриџ.

Промени во распоредот за вакцинација?

Ако ова се покаже како вистина, може да има промени во програмите за вакцинација во земји кои сè уште не започнале со имунизација на населението или вакцинирале многу малку луѓе.

„Ова значи дека луѓето со послаб имунитет, како што се пациентите со рак, треба да имаат апсолутен приоритет за вакцината, без оглед на возраста. Колку побрзо ги заштитиме, толку е помал ризикот нивните тела да се претворат во инкубатори за нови видови “, рече др. Адам Лоринг, вирусолог на Универзитетот во Мичиген,

Тој додава дека ова може да биде проблем затоа што луѓето со слаб имунитет често не развиваат силен имунолошки одговор на вирусот:

„Ова значи дека може да се случи вакцините да имаат послаб ефект врз нив.

Во случај вакцините да не делуваат, треба да им се даде коктел од моноклонални антитела што се користат за лекување на рак “.

Вирусот може да остане во организмот со месеци

Како и другите вируси, корона вирусот мутира кога се множи. Но, ова се претежно незначителни мутации затоа што кај повеќето луѓе периодот на инфекција трае околу една недела, што не е доволно за вирусот да развие повеќе од една мутација „вредна за внимание“.

Сепак, во период од месеци или години, вирусот може да ги комбинира овие „вредни мутации“ и на тој начин да ја зголеми неговата способност да го заобиколи имунолошкиот одговор на нашето тело, без разлика дали е создаден со инфекција или вакцинација.

Период од неколку месеци или години кај лица со слаб имунитет може да трае значително пократко, што значи дека вирусот може побрзо да ги поврзе „вредните мутации“.

Бројни студии исто така покажаа дека кај такви луѓе, вирусот може да остане во организмот и до осум месеци, што отвора големи можности да се развива.

Вакцинација колку што е можно повеќе

Научниците веруваат дека е многу важно да се задржи бројот на заразени лица на најниско можно ниво со цел да се намали можноста за инфекција на имунокомпромитирани лица и со тоа да се запре создавањето на нови мутации.

Она за што експертите не се согласуваат е дали треба да се додадат сите лица над 65 години на списокот на имунокомпромитирани лица или само хроничните пациенти треба да имаат приоритет, како и луѓето чиешто тело не произведува доволно антитела.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести