20.8 C
Skopje
Friday, June 18, 2021

Дали лошите временски услови влијаат на болката во зглобовите?

Најчитани вести

Откриваме дали променливото и дождливо време е навистина виновникот за вашата болка.

Не е невообичаено луѓето да го обвинуваат променливото време за болка во зглобовите, но две нови студии од Австралија сугерираат дека промените во притисокот на воздухот за време на дождливите денови не се примарни виновници за вашата болка во зглобовите.

Во студиите спроведени од истражувачи на Џорџ институтот за глобално здравје на Универзитетот во Сиднеј, научниците ги споредувале извештаите на луѓето за болка, со временските податоци од Бирото за метеорологија.

Истражувачите откриле дека не постои врска помеѓу временските услови и болката во долниот дел на грбот во една студија или артритис на коленото во друга студија.

Првата студија, објавена во декември 2016 година во списанието „Pain Medicine “, опфати скоро 1.000 возрасни лица со болка во долниот дел на грбот. Во период од четири години, истражувачите собрале податоци од лекари низ Сиднеј, кои имале пациенти со болки во грбот во текот на изминатите неколку дена, но кои исто така рекоа дека биле без болка најмалку еден месец пред да започне болката. Истражувачите ги споредувале податоците за времето од неделата кога почнала да се појавува болка кај секоја личност, со времето од еден месец порано, кога пациентот немал болка.

Не е пронајдена поврзаност помеѓу голем број временски параметри, вклучувајќи врнежи, притисок на воздухот, брзина на ветер и влажност, со болки во грбот.

Во друга студија, објавена во декември 2016 година во списанието „Osteoarthritis and Cartilage“, истражувачите разгледале податоци од скоро 350 луѓе кои имале артритис на коленото. На почетокот на студијата, во друга студија, објавена во декември 2016 година во списанието Osteoarthritis and Cartilage, истражувачите разгледаа податоци од скоро 350 луѓе кои имале артритис на коленото. На почетокот на студијата, учесниците изјавија колку е силна болката во коленото, со скала од 1 до 10, кога беше на најниско ниво. Потоа, на секои 10 дена во текот на тримесечниот период на студирање, тие пријавиле нивоа на болка во иста скала. Покрај тоа, од учесниците беше побарано да пријават каква било, особено силна болка, ако се појавила во кое било време од пробниот период. Истражувачите сметаа дека секое зголемување од 2 или повеќе степени на скалата на болка може да биде болно.

Двете студии потврдуваат претходна студија од истиот институт, која е во студија од 2014 година откри дека болката во долниот дел на грбот не е поврзана со промени во времето. Истражувачите истакнуваат дека оваа студија доби широка критика на социјалните мрежи.

Луѓето тврдат дека неповолните временски услови ги влошуваат нивните симптоми, па затоа е направена нова студија врз основа на податоци од нови пациенти, со болки во долниот дел на грбот и артроза. Резултатите беа скоро исти: нема врска помеѓу болката и времето.

Човечките верувања главно беа дека овие два сродни фактори можат да бидат последица на нивните однапред смислени идеи. Верувањето дека болката и лошото време се поврзани датираат уште од римското време. Но, сегашните истражувања сугерираат дека ова верување може да се заснова на фактот дека луѓето се сеќаваат на настани што ги потврдуваат нивните постоечки ставови.

На пример, луѓето можат да забележат болка во грбот или зглобовите во денови кога времето е лошо, но одбиваат да ја забележат истата болка во текот на денот кога времето е убаво.

Сепак, не сите експерти се согласуваат со резултатите од овие студии. Противниците на овие тврдења истакнуваат дека, и покрај овие студии, не е можно да се каже дека нема никаква врска, особено ако се земе предвид колку луѓе истакнуваат дека за нив постои силна врска помеѓу болката во зглобовите и времето.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести