19.8 C
Skopje
Thursday, June 17, 2021

ДАЛИ КОНЕЧНО ОВА Е КРАЈОТ НА ПАНДЕМИЈАТА? Научниците велат дека риновирусниот грип може да помогне да се победи ковидот, може да ги заштити клетките на белите дробови

Најчитани вести

Светот во моментов чека доволен број на ефективни вакцини кои ќе ни помогнат да ја победиме пандемијата на коронавирусот. Сепак, новото истражување покажува дека би можеле да имаме неочекуван сојузник во борбата против Ковид-19

Светот во моментов чека доволен број на ефективни вакцини кои ќе ни помогнат да ја победиме пандемијата на коронавирусот. Сепак, новото истражување покажува дека би можеле да имаме неочекуван сојузник во борбата против Ковид. Тоа можат да бидат риновирусите кои предизвикуваат обичен грип.

Истражувачи од Центарот за истражување на вируси во Глазгов при Универзитетскиот медицински центар во Шкотска откриле дека риновирусите одговорни за грипот можат да го потиснат вирусот SARS-CoV-2 од клетките. Како резултат, тие теоретски може да заштитат лице од Ковид-19.

Истражувачкиот тим забележал дека човечкиот риновирус и SARS-CoV-2 ќе се однесуваат во непосредна близина. Двата вируси, како и хуманите бронхијални клетки, кои се јавуваат во белите дробови, се ставаат во садот за петри. Резултатот покажа дека присуството на риновирус го блокира коронавирусот, кој не може да се лепи на клетките и во исто време не може да се размножува.

Истражувачите веруваат дека тоа било затоа што присуството на риновирус предизвикало вроден имунолошки одговор во клетките, кој уште се нарекува и одговор на интерферон.

Користејќи математички модел кај симулираната популација, тие исто така разгледаа дали инфекциите со риновирус можат ефикасно да го потиснат SARS-CoV-2. Како што беше претходно предвидено, колку повеќе се шири риновирусот, толку повеќе се намалува бројот на нови инфекции со коронавирус. Резултатите сугерираат дека вирусот на обичен грип може да го забави или дури и целосно да го запре ширењето на SARS-CoV-2 кај вистинската популација.

„На пример, вирусологијата веќе знаеше за вирусни нарушувања помеѓу риновирусот и сезонскиот грип“, вели д-р Џулијан Танг од Универзитетот во Лестер во Англија, „но нарушувањето на риновирусот и SARS-CoV-2 е ново. Интересно е, но бара дополнителни истражувања за да може да се потврди со целосна сигурност “.

Иако првите резултати од ова истражување изгледаат интересно, студијата за односот помеѓу риновирусот и SARS-CoV-2 само што започнува. На луѓето дефинитивно не им се препорачува да се обидат да заболат од грип само за да се заштитат од болеста. Навистина, навистина голем број фактори можат да играат улога, како што е фактот дека не секој од повеќе од 160 познати риновируси може да биде ефикасен против коронавирусот.

„Многу е тешко во овој момент да се обидеме да ја преточиме целата оваа ситуација во вистинска пракса. Иако вирусот на обичен грип веројатно може да блокира инфекција со SARS-CoV-2 поради имунолошкиот одговор, едно лице ќе мора да биде заразено со двете истовремено “, рече професорот Гери Меклин од Универзитетот Метрополитен во Лондон

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести