18.8 C
Skopje
Saturday, July 24, 2021

Дали знаеме кога треба да го завршиме разговорот? Студијата покажа дека, за жал, немаме идеја

Најчитани вести

Новото истражување го покренува прашањето, дали разговорите завршуваат во моментот кога двајцата учесници го сакаат тоа? Излезе дека одговорот е не.

Студијата, објавена оваа недела спроведе истражување за да открие дали луѓето знаат кога да престанат да зборуваат. Првиот дел од истражувањето во првиот дел од студијата се состоеше од онлајн анкета исполнета од 806 луѓе со низа прашања во врска со разговорот што неодамна го водеа со близок пријател или член на семејството.

Дел од студијата вклучи 252 луѓе во пар со странци кои зборуваа за тоа како се чувствуваат помеѓу една и 45 минути. Во онлајн анкета, 67 проценти од испитаниците изјавиле дека сакаат разговорот да заврши пред тој да се случи, а повеќето сакаат разговорот да биде подолг за 50 проценти или пократок за 50 проценти отколку што бил.

„Што и да мислите дека другата личност сака, може да бидете во заблуда“, вели Адам Мастројани, психолог од Харвард и главен автор на студијата. „Треба да заминете во првиот момент што ви изгледа пригоден, затоа што е подобро да заминете сакајќи повеќе од помалку“.

Некоординирани соговорници во разговорите меѓу странци, учесниците беа слично неконзистентни. Скоро 70 проценти рекле дека сакаат разговорот да заврши предходно.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести