9.8 C
Skopje
Sunday, December 4, 2022

Дали брзинометрите на автомобилите легално нѐ лажат?

Најчитани вести

Веројатно и самите знаете дека брзинометрите на автомобилите не се најточните уреди во светот.

Постојат неколку причини за ова, а една од поважните е што брзината на возилото најмногу се мери со брзината на вртење на тркалата.

Гумите често се со различна големина, ги менувате, се истрошуваат и нивниот дијаметар не е секогаш ист.

Затоа, производителите програмираат маргина на грешки, но тие секогаш мора да бидат такви што брзинометарот покажува повисока вредност од вистинската. На пример, возите со брзина од 70 км/ч, а брзинометарот покажува 75 км/ч.

Колкава всушност е маргината на грешка на брзинометарот?

Никогаш нема да покаже 68 или 65 км/ч. Така, производителите на автомобили се заштитуваат од потенцијални тужби по несреќи, но постои и регулатива која регулира сѐ.

Обединетите нации – Економската комисија за Европа (UNECE) пропиша дека брзинометрите во тестовите за автомобили покажуваат максимална брзина од 10% + 4 км/ч повисока од вистинската.

Ова конкретно значи дека тие можат да покажат максимум 92 км/ч на тестови, а автомобилот навистина вози 80 км/ч.

Не е дозволено ништо над 92 км/ч.

Откако возилото е сертифицирано, во реални услови на пат важи ново правило – 10% + 6 км/ч за автомобили, автобуси, камиони и други комерцијални возила и 10% + 8 км/ч за мотоцикли и возила со три тркала кои се побрзи од 50 км/ч.

Едно истражување ги разгледа грешките во брзинометрите на автомобилите, па да споменеме пример: уредите на Dacia Duster dCi, Mazda MX-5 2.0, BMW 330i M Sport, odakoda Kodiaq 2.0 TDI и Seat Aroni 1.0 TSI покажаа вредност од 80 км/ч на 83 км/ч.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести