17.8 C
Skopje
Sunday, March 26, 2023

Гренланд се топи, предупредуваат научниците

Најчитани вести

Масивната покривка мраз на на Гренланд може да се стопи со рекордна количина оваа година, предупредуваат научниците.

Само во текот на оваа година, таа изгуби доволно мраз за да го подигне просечното глобално ниво на морето за повеќе од милиметар.

Истражувачите велат дека се запрепастени од забрзувањето на топењето и стравот за иднината на градовите на бреговите низ целиот свет.

Еден глечер во јужниот дел на Гренланд се намали за дури 100 метри од последен пат кога сум снимил на него уште во 2004 година.

Најнови вести