10.8 C
Skopje
Friday, December 9, 2022

Граѓански организации бараат Пендаровски да ја активира Армијата за да се спречи загадувањето

Најчитани вести

Група невладини организации со отворено писмо побараа од претседателот, Стево Пендаровски, да ја активира Армијата, а премиерот, Зоран Заев, да ја активира полицијата во заштита на животната средина, а во борба против загадувањето на воздухот, кое, како и секоја година, достигнува аларамантни бројки. Невладините организации се повикуваат на уставното право на граѓаните за здрава животна средина.

„Секојдневно сме сведоци на запалени депонии, палење на оган на отворено и шумски пожари, кои го загрозуваат здравјето и физичкиот интегритет на граѓаните. За таа цел, бараме припадници на Армијата и Полицијата – во координација со сите капацитети на Дирекцијата за заштита и спасување, Регионалните центри за управување со кризи, Општинските штабови за заштита и спасување, Државниот инспекторат за животна средина, Државниот комунален инспекторат, Инспекторат на Град Скопје и инспекторатите на општините – активно да се вклучат во следните активности:

· Да се организираат секојдневни патроли на припадници на Армијата и Полицијата на терен со цел да се превенира и санкционира палење огнови на отворено, пред сè палење на отпад и диви депонии;

· Да се организираат ноќни дежурства на припадници на Армијата и Полицијата со помош на припадници на ДЗС и РЦУК и општинските штабови за ЗиС на критични точки во Градот Скопје и низ Републиката, кои се најфреквентни места за палење на огнови на отворено;

· Да се едуцираат граѓаните на терен за штетните последици од палењето на огнови и отпад на отворено, од здравствен аспект;

· Да се организираат редовни патроли на припадници на Армијата во национални паркови и планински предели кои се најфреквентни и најподложни на пожар.

Сметаме дека Армијата и Полицијата можат и мораат активно да се вклучат во заштита на своите граѓани, нивното здравје и живот, на животната средина и со своето присуство на терен да делуваат согласно законските ингеренции, со цел да се спречат вакви појави“, пишува во отвореното писмо на Здружените граѓански организации и иницијативи.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести