24.8 C
Skopje
Saturday, May 28, 2022

Град Скопје објави анкета за предлози за имиња на улици, плоштади и паркови

Најчитани вести

Град Скопје денеска објави анкета за предлози за нови имиња на улици, булевари, мостови, плоштади, паркови и други инфраструктурни објекти.

За таа цел објавен е онлајн-прашалник (https://skopjelab.typeform.com/to/tyGGmL) преку кој на граѓаните им се овозможува да ги испраќаат своите предлози за топоними преку интернет, со одговарање на неколку прашања што одзема не повеќе од 5 минути. Прашалникот ќе биде отворен до 18 август.

Оние граѓани што не користат интернет своите предлози со кусо образложение може да ги испратат преку пошта на следната адреса: Град Скопје, Совет на Град Скопје, булевар Илинден, бр. 82, најдоцна до 18.8.2019 година.

Во согласност со Законот за определување имиња на улиците, плоштадите, мостовите и на други инфраструктурни објекти, имињата на градските топоними „може да бидат определени со географско, етнографско, историско и друго обележје, име на истакната личност од областа на историјата, науката и културата, други погодни имиња, како и име на значаен настан и датум, врз основа на листа на имиња“.

Предложените имиња од граѓаните ќе ги разгледува Комисијата за именување улици, плоштади, мостови и други инфраструктурни објекти на Советот на Град Скопје.

Граѓаните ќе имаат можност да предлагаат само имиња на топонимите, но не и локации што би биле именувани со овие имиња. Во едно населено место две и повеќе улици не може да имаат исто име. Името на топонимот не може да има повеќе од четири збора.

При составувањето на оваа листа Комисијата ќе води грижа за застапеноста на предлог-имињата што означуваат личности и настани од значење за историјата, културата и науката на граѓаните што припаѓаат на заедниците што се мнозинство во Република Северна Македонија.

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com