-5.2 C
Skopje
Monday, January 24, 2022

Главоболка, една од најчестите болни состојби кај луѓето

Најчитани вести

Болката како непријатна сензација може да биде епизодна или хронична и доколку трае со месеци или години го намалува квалитетот на секојдневното живеење. Главоболката е една од 10 најчести причини поради кои пациентите го посетуваат својот матичен лекар. Се проценува дека повеќе од 90% од пациентите се соочуваат со главоболка во текот на својот живот.

Видови главоболка

Постојат неколку поделби, но погрубата категоризација ги дели на мигренозна и тензиска главоболка. Тензиската главоболка се јавува во обете половини на темето и тилот во вид на обрач со среден тип на јачина, со времетраење од неколку часа, а може да го зафати и вратот. Мигрената, сепак, како најчеста примарна главоболка е причина за посета на невролог со честота повеќе од 90% и втора причина за онеспособеност во секојдневната рутина на живеење, особено кај жени во млада и средна возраст.

Како да направите разлика помеѓу мигрена и тензиска главоболка?

Мигренозната болка вообичаено се јавува на едната страна и може да трае од 4 до 72 часа.

Може да биде придружена со гадење и повраќање и се влошува при движење.

Може да биде придружена со аура.
Кои се симптомите на мигрена?

Во моментот околу 1 милијарда луѓе страдаат од мигрена. За нејзиното јавување се заслужни генетските фактори здружени со влијанието на околината. Надворешни фактори се: стресот, промена во секојдневната рутина (недоволно сон, избегнување оброци), женските хормони, силни мириси (парфем, бензин, бои), потоа временските промени, зголемена консумација на кафе (3-4 шолји) и алкохол, како и одредена храна (одредени видови вино, сирење). Вообичаено, на почетокот се јавуваат продромални симптоми, како промена на апетитот, чувство на истоштеност, задршка на течности, раздразливост, а кај некои пациенти и состојба на аура која се јавува најчесто во вид на промени во видното поле како трепкачки светла или слепи точки, а потоа следува главоболката која е прободувачка, раскинувачка, обично во една половина на главата, придружена со гадење, повраќање, зголемена чувствителност на звук, бучава, светло, мириси. По смирување на главоболките за 4-72 часа се јавува потреба за сон, изнемоштеност. Јасно е дека мигрената има силно влијание врз секојдневните активности, фамилијарните, социјалните односи и работниот процес.

Дали мигрената може да се лекува?

Се препорачува лесна физичка активност како: јога, пилатес, пешачење, избегнување тригери во исхраната кои може да ја потенцираат главоболката и упорност во модификација на животниот стил. Она што треба да се нагласи е дека со правилен избор на лекови мигрената може добро да се менаџира. Потребно е лекот да биде ефикасен, да има брзо, но и долготрајно дејство. Методи кои се применуваат во светот се и ботулинум токсин, моноклонални антитела, транскранијална магнетна стимулација, акупунктура.

https://www.annifarm.com.mk/product-category/sales/

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com