20.8 C
Skopje
Sunday, June 20, 2021

Ги има помалку од 1% на целата планета: Ова е најреткиот и најуникатниот тип на личност!

Најчитани вести

Овие луѓе по природа се смирени и уверени во своите верувања, а исто така им е изразена карактеристика дека секогаш се подготвени да им помагаат на другите луѓе.

Овој уникатен тип на личност е скратено INFJ (интровертност, интуитивност, чувствителност и расудување), а откриен е со тестот Myers Bridges, создаден од познатиот психијатар Карл Јунг. Понекогаш овој тип на луѓе се категоризира како „адвокат“ или „идеалист“, пренесува Nezavisne.

Денес, овој тест го проценува психолошкиот профил на една личност и нејзиното созревање. Со неговите четири скали, можеме, на пример, да разбереме како гледаме на светот, како го согледуваме она што нè опкружува и како се однесуваме едни со други.

Се заснова на 8 типа на екстравертна личност и 8 типа на интровертна личност, а INFJ е најневообичаен од сите други.

Ова се главните карактеристики на таквите луѓе:

Тие се фокусирани на помагање на другите

Тие имаат идеалистички пристап и рафинирано чувство за добро и зло. Една од нивните најексплицитни цели е да им помагаат на другите, но тие не се ограничуваат на „спасување“ на луѓето од тешки ситуации, туку и ги инспирираат, им помагаат во самоподобрување и развој. Тие се дружат многу лесно и се одлични во меѓучовечките односи.

Сепак, тие многу се грижат за времето поминато во интеракција со другите. За да ја обноват својата енергија, потребна им е доза на личен простор и осаменост.

Тие знаат да сонуваат

„Адвокатите се немилосрдни сонувачи. Сепак, нивните соништа не спаѓаат во категоријата чудесни и невозможни, како обичните пасивни сонувачи, чиј идеализам е лесен и кревок. Сосема спротивното.

Тие сонуваат конструктивно и наменски, често реализирајќи ги своите соништа.

Во работното опкружување, овие луѓе секогаш покажуваат независност, се фокусираат на целта, со висока креативност и многу интуиција. Тие исто така често се интересираат за уметност и наука.

Нивниот ентузијазам и идеализам може да бидат исцрпувачки

Луѓето со ваков тип на личност имаат само еден вистински проблем: општеството. Во денешниот свет, полн со неправда, затворени врати и sидови што сите мора постојано да ги надминуваме, не е лесно да се разочараме од сопствените напори. Затоа, честопати се случува луѓето од овој тип да се откажат и да престанат да се борат некое време – едноставно затоа што им е крајно исцрпувачко физички и емоционално.

Овие луѓе, кои не сочинуваат повеќе од 1 процент од вкупното население на Земјата, носат светлина во темнината околу нас. Тоа се луѓе со јасни идеи, сонувачи кои имаат цел и идеалисти кои навистина сакаат да ги направат луѓето околу нив барем малку подобри.

Познати личности кои се „адвокатски“ типови се Гете, Мартин Лутер Кинг, Нелсон Мандела, Морган Фримен, Никол Кидман…

Повеќе вести

- Advertisement -spot_img

Најнови вести